Να κεράσω κομήτη; Σοκολατάκια έγινε ο… τάφος της Ροζέτα

Κεράσματα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος!

Σοκολατάκια στο σχήμα του κομήτη Τσούρι, τον κομήτη πάνω στον οποίο προσέκρουσε και τελείωσε τη ζωή της η Ροζέτα, κερνούσαν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Τα σοκολατάκια Τσούρι ήταν τα... κόλλυβα για την κηδεία της Ροζέτα.  

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Ροζέτα προσέκρουσε όπως ήταν προγραμματισμένο στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος στην ιστορική διαστημική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια και είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Το τέλος της αποστολής ανακοινώθηκε υπό ενθουσιώδες χειροκρότημα από τον Σιλβέν Λοντιό, επικεφαλής των επιχειρήσεων πτήσης της Ροζέτα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Η σημερινή θεαματική προσεδάφιση-σύγκρουση ήταν η τελευταία πράξη της πολυετούς διαστημικής αποστολής που τους τελευταίους 26 μήνες βασίσθηκε στη στενή συνύπαρξη της Rosetta με τον κομήτη 67P.

Η αποστολή της Ροζέτα αποφασίσθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και είχε ως στόχο την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος.