Σε εξέλιξη η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες: Διαδοχικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ τις τελευταίες ώρες σε Σαντορίνη και Αμοργό

Σε εξέλιξη η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες: Διαδοχικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ τις τελευταίες ώρες σε Σαντορίνη και Αμοργό

Συνεδριάζουν οι επιτροπές

Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ στις Κυκλάδες με διαδοχικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ τις τελευταίες ώρες σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Πιο αναλυτικά, στις 11:00 κατεγράφη σεισμός 4,8 Ρίχτερ 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, ο οποίος λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε σε 4,9 Ρίχτερ, ενώ προηγήθηκαν άλλες δύο δονήσεις: 4,6 Ρίχτερ στις 10:36 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και 4, 1 Ρίχτερ στις 10:56 10 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία από τους επιστήμονες για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες με τα δεδομένα να έδειχναν φθίνουσα πορεία, με τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα να είναι ασθενείς με 4,1 και 4,4 Ρίχτερ.

«Σαφώς καλύτερη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤnews υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μια σχετική ύφεση, ενώ έχει σταματήσει και επέκταση της δραστηριότητας βορειοανατολικά. Παράλληλα όμως τόνισε πως «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε πως υπάρχει λήξη του συναγερμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαζάχος απαντώντας στους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη σχετικά με τις εκτιμήσεις πως αυτές οι σεισμικές δονήσεις μπορεί να ενεργοποιήσουν το ηφαίστειο της Σαντορίνης τόνισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το ηφαίστειο με τη σεισμική δραστηριότητα, κάνοντας σαφές πως τέτοια ποσοτικά στοιχεία δεν έχουν παρουσιαστεί. Ενώ παράλληλα τόνισε πως δημιουργούν πρόβλημα τέτοια σενάρια εργασίας που δεν ισχύουν ζητώντας από τους συναδέλφους του που προχωρούν σε πανόμοιες εκτιμήσεις να παρουσιάσουν τα δεδομένα που τους οδηγούν εκεί.

 

Στην ίδια εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Δημήτρης Τούλης, μεταφέροντας το βασικό αίτημα πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τα παιδιά του νησιού που φέτος δίνουν Πανελλήνιες, όπως προβλέπει και σχετικός νόμος και μεταξύ άλλων σημειώνει πως εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές

Οι έλεγχοι στα κτίρια στην Σαντορίνη για την στατικότητα συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς ενώ έκλεισαν δυο ακόμη δρόμοι: ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και – για τα οχήματα άνω των 12 μέτρων και άνω των 45 τόνων – ο επαρχιακός δρόμος του όρμου Αθηνιού – Φηρών- Περίσσας.

Συνεδριάζουν οι επιτροπές - Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Συνεδριάζουν οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και να αποφασιστούν οι απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τη συνεδρίαση των επιτροπών μεταξύ άλλων αναμένεται και η απόφαση για τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.

Επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς έστειλαν 19 δήμαρχοι των νησιών των Κυκλάδων για την περαιτέρω αναστολή της λειτουργίας των σχολείων έως τις 14/2.

Πιο αναλυτικά σε επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκάστοτε δήμαρχος έχει το δικαίωμα να κρατήσει κλειστά τα σχολεία έως τις τρεις ημέρες, χρονικό διάστημα όμως που δεν είναι αρκετό ώστε να απομακρυνθεί η σεισμική δραστηριότητα.