"Η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει το εσωτερικό κόστος της γενναίας απόφασης που πήρε πέρσι"
Να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης παρά το πολιτικό κόστος, ρισκάροντας σε αντίθετη περίπτωση το μέλλον της ΕΕ καλεί ο Αλέξης Τσίπρας τους ευρωπαίους εταίρους, με συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τη Γερμανία ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο ως προς τη βοήθεια που προσφέρει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ανθρώπων που μπαίνουν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, κι αυτό παρότι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο κ. Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχουν διαφωνίες ως προς το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας»
Η δημοτικότητα της Μέρκελ έχει καταγράψει πτώση εν μέσω έντονης κριτικής για την πολιτική της στο προσφυγικό.
«Η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει το εσωτερικό κόστος της γενναίας απόφασης που πήρε πέρσι», είπε ο κ. Τσίπας στη συνέντευξή του, «έλαβε όμως μια απόφαση ως Ευρωπαίος ηγέτης. Αλλιώς η Ευρώπη θα ήταν απολύτως διχασμένη».
Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης στην ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα, καθώς χιλιάδες αιτούντες άσυλο πέρασαν από το Αιγαίο με προορισμό πιο εύπορες χώρες της Ευρώπης. Ακόμα περίπου 60.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στην Ελλάδα, τονίζει το δημοσίευμα, ενώ οι επιστροφές στην Τουρκία γίνονται με χαμηλό ρυθμό.
«Μέχρι στιγμής ο ρυθμός επιστροφών είναι μικρότερος από αυτός των αφίξεων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών. Πρέπει να εξετάζουμε ένα προς ένα κάθε αίτημα ασύλου».
Στη WSJ ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιταχύνουν τη διαδικασία επανεγκατάστασης από την Ελλάδα. Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να μην υιοθετούν ξενοφοβική και εξτρεμιστική ατζέντα, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
«Αν υπό την πίεση της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού τους δώσουμε χώρο, θα χάσουμε τα πάντα», σημειώνει ο πρωθυπουργός. «Αν υιοθετείς την ατζέντα τους στο τέλος ο κόσμος δεν θα προτιμήσει εσένα, θα προτιμήσει εκείνους γιατί ο κόσμος προτιμά το αυθεντικό».
Η εφημερίδα σημειώνει πως παρά τη σύμπνοια των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η ατζέντα τους διαφέρει στο θέμα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας.
Για το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την απελευθέρωση πόρων προς την Ελλάδα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «έπειτα από επτά χρόνια το δίλημμα δεν είναι πια δικό μας. Το θέμα δεν είναι πως οι τεμπέληδες Έλληνες δεν τα κατάφεραν. Το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση. Οπότε πρέπει να αποφασίσουν: είτε θα αφήσουν το ΔΝΤ να συμμετέχει και θα εξειδικεύσουν συγκεκριμένα μέτρα ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει και θα πρέπει να εξηγήσουν στους λαούς τους πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό».
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και στη συνέχεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξειδικευτούν έως το τέλος του 2016. Τότε η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό θα είναι κλειδί για την προσέλκυση επενδυτών. Όλοι θα καταλάβουν πως το Grexit πέρασε, πως η κρίση έχει περάσει», πρόσθεσε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δύσκολο δίλημμα» για τον ίδιο την απόφαση για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου πέρσι το καλοκαίρι. Ωστόσο, σημείωσε, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν ένα πολύτιμο μάθημα τόσο για την Ελλάδα όσο για τη διεθνή κοινότητα. «Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατο οι εταίροι μας να προσφέρουν. Όχι επειδή δεν ήταν δίκαια τα αιτήματα και τα επιχειρήματά μας, ήταν πολύ δίκαια, αλλά επειδή οι ισορροπίες δυνάμεων ήταν κακές για μας».
Πρόσθεσε πως αυτή η μάχη ήταν χρήσιμη γιατί άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άλλες χώρες έβλεπαν τους Έλληνες: «το αίσθημα ήταν πως οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες , πρέπει να πληρώσουν, πρέπει να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Τώρα το αίσθημα είναι πως ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ, έχει κάνει πολλά».