Μίτσκοσκι για τα περί «ανεπίλυτου μακεδονικού ζητήματος»: Μένω έκπληκτος με την αντίδραση της επίσημης Αθήνας

Μίτσκοσκι για τα περί «ανεπίλυτου μακεδονικού ζητήματος»: Μένω έκπληκτος με την αντίδραση της επίσημης Αθήνας

«Ως πρωθυπουργός, θα ήταν ανεύθυνο και προδοτικό απέναντι στον μακεδονικό λαό, στους Μακεδόνες πολίτες, να πω ότι το μακεδονικό ζήτημα έχει κλείσει»

Την έκπληξή του για την αντίδραση της επίσημης Αθήνας, σχετικά με όσα αυτός ανέφερε περί «ανεπίλυτου μακεδονικού ζητήματος» εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης (23/01) στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία αποκαλείται «Μακεδονική Τηλεόραση» (MTV) και ερωτηθείς για όσα αυτός ανέφερε κατά τη συνάντησή του, στο Νιου Τζέρσεϊ, με ομογενείς του που ζουν στις ΗΠΑ, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είπε ότι «εξεπλάγη» από μια τέτοια αντίδραση.

«Πραγματικά έμεινα έκπληκτος, διότι δεν ξέρω από που και ως που ένιωσαν ότι μιλάω γι΄ αυτούς, από τη στιγμή που δεν αναφέρω κανέναν ονομαστικά στη δήλωσή μου. Απορώ, γιατί τέτοια αντίδραση; Ίσως για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, κάτι που το αποδέχομαι. Όμως δεν θα επιτρέψω να προκληθούμε, να απαντήσουμε τώρα εμείς με τη σειρά μας και όλο αυτό το πράγμα να μετατραπεί σε μία ατέρμονη διαδικασία» ανέφερε ο Χρ. Μίτσκοσκι.

«Ο στόχος μου και το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο. Ως πρωθυπουργός, θα ήταν ανεύθυνο και προδοτικό απέναντι στον μακεδονικό λαό, στους Μακεδόνες πολίτες, να πω ότι το μακεδονικό ζήτημα έχει κλείσει, σε συνθήκες μάλιστα που δεν είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και ενώ ξεκινήσαμε τον δρόμο (ένταξης στην ΕΕ) νωρίτερα από άλλες χώρες που σήμερα είναι εκεί» συμπλήρωσε.

«Και αυτό είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο λόγος που η χώρα του δεν έχει ενταχθεί ακόμη στην Ε.Ε. οφείλεται σε διμερή ζητήματα, τα οποία όπως είπε δεν πρέπει να αποτελούν κριτήριο και προϋπόθεση για την ένταξη κάποιας χώρας στην Ε.Ε.

«Ένα πιο ουσιώδη ζήτημα» συμπλήρωσε «είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε πως το μακεδονικό ζήτημα έχει κλείσει όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει αποφάσεις υπέρ των Μακεδόνων που ζουν στην άλλη πλευρά των συνόρων μας, στη Βουλγαρία, οι οποίες αποφάσεις λένε ότι η βουλγαρική κοινωνία δεν σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της εκεί μακεδονικής κοινότητας».

«Θα ήταν ανεύθυνο και προδοτικό εκ μέρους μου, ως πρόεδρος της μακεδονικής κυβέρνησης όλα αυτά να τα αγνοήσω και να υποχωρήσω υποτασσόμενος, νομίζοντας ότι έτσι θα λύσω τα προβλήματα. Όχι, όσο είμαι ζωντανός και ασχολούμαι με αυτή τη δουλειά, θα παλεύω για να διορθωθούν αυτές οι αδικίες στον 21ο αιώνα» κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Τι είπε ο Μίτσκοσκι για το "μακεδονικό ζήτημα"

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μιλώντας την Τετάρτη (22/01) σε ομογενείς του, στο Νιου Τζέρσεϊ, με αφορμή την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για την ορκωμοσία του Τραμπ, είπε: «Όμως φοβάμαι πως ο αγώνας αυτός, για έναν από τους μικρότερους λαούς στην Ευρώπη, όπως ο μακεδονικός λαός δεν αρκεί. Πρέπει να καταγάγουμε νίκες και εδώ, στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, αν θέλουμε να λυθεί επιτέλους το μακεδονικό ζήτημα, διότι αυτό δεν έχει επιλυθεί. Σιγοκαίει επί αιώνες και διαρκεί και συνεχίζει να υπάρχει. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι δεσμοί που διατηρεί η πατρίδα με τους Μακεδόνες του εξωτερικού να συνεχίσουν να είναι λειτουργικοί, να ενισχύονται και να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί».

Η δήλωση του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο έκανε λόγο για πρόκληση προς την Ελλάδα από την μεριά του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε πως το μακεδονικό ζήτημα έχει επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ της Ελλάδας αναφέρει σχετικά:

«Σε δηλώσεις του στο New Jersey των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επέλεξε να μιλήσει για "άλυτο" και "υπαρκτό" Μακεδονικό ζήτημα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα. Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών».

«Πυρά» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις προκλητικές δηλώσεις Μίτσκοσκι

Οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, περί «άλυτου μακεδονικού ζητήματος» προκάλεσαν και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, με το ΠΑΣΟΚ να διαμηνύει ότι «'Μακεδονικό ζήτημα' δεν υπάρχει ούτε αναγνωρίζεται» και τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να αντιδράσει δυναμικά.