Τσίπρας από Μπρατισλάβα: Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα, χωρίς τη Βρετανία, στη Μπρατισλάβα για να σχεδιάσουν την πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία εργασιών της άτυπης συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα, χωρίς τη Βρετανία, στη Μπρατισλάβα για να σχεδιάσουν την πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής όπου η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

Μετά την οικογενειακή φωτογραφία, ακολουθεί το ανεπίσημο γεύμα και εν συνεχεία, οι ηγέτες θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας.

Στις 17:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία εργασιών που θα διαρκέσει δύο ώρες. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο.

«Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της», τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την είσοδό του στο κάστρο της Μπρατισλάβας. 

«Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο συμπλήρωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι η πρώτη συζήτηση μετά τη βρετανική ψήφο στην οποία ελπίζει να βρεθεί μία κοινή και θετική βάση.

Στη σύνοδο αυτή, οι 27 ηγέτες θέλουν να σχεδιάσουν έναν "οδικό χάρτη" για την ανάκαμψη μιας αποδυναμωμένης Ευρώπης αλλά οι επανειλημμένες εκκλήσεις για ενότητα προσκρούουν σε αποκλίσεις που παραμένουν βαθιές.