Ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου υποστηρίζει ότι το Εφετείο έκανε λάθος στην κρίση του να απαλλάξει τέσσερις κατηγορούμενους και να καταδικάσει τρεις σε ποινές 14 έως 18 μηνών
ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει για την άσκηση ή όχι αναίρεσης της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για την υπόθεση της Μάνδρας, μετά την σχετική πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κώστα Σοφουλάκη.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να ασκηθεί αναίρεση στο σύνολο της δικαστικής απόφασης, που αφορά τους επτά κατηγορούμενους, που κάθισαν στο εδώλιο του Εφετείου για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα το 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι. Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να αναιρεθεί η απόφαση που αφορά τους τέσσερις κατηγορούμενους, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από το σύνολο των κατηγοριών, αλλά και τους τρεις που κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελείας και δια παραλείψεως, όσον αφορά στις ευθύνες τους στις φονικές πλημμύρες και καταδικάστηκαν σε ποινές από 14 έως 18 μήνες, ενώ απαλλάχθηκαν για αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια.
Σύμφωνα με τον κ. Σοφουλάκη «το δικαστήριο αναφορικά με την εκφερόμενη κρίση του περί μη ύπαρξης αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ της πλημμελούς συμπεριφοράς των κατηγορουμένων και του αποτελέσματος των θανάτων, δεν έλαβε υπόψη: την κρίσιμη κατάθεση του μάρτυρα ειδικών γνώσεων και επιστημονικού συνεργάτη της ΕΜΥ, ο οποίος κατέθεσε τα αντίθετα των ανωτέρω παραδοχών και δη ότι οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να δημιουργήσει εκτροπή και κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικό φαινόμενο, κατάθεση που δείχνει ότι σαφώς υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των κατηγορουμένων και του επελθόντος αποτελέσματος και άρα ανακύπτει η ποινική τους ευθύνη».
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει επίσης, ότι από το δικαστήριο δεν ελήφθη υπόψη πλήθος εγγράφων, αλλά και η «κρίσιμη κατάθεση της προϊσταμένης του σώματος επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος του υπουργείου περιβάλλοντος, η οποία απεφάνθη και αυτή ότι η σημειακή διασπορά των υδάτων μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο και συνεπώς συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών, εντούτοις η παράλειψη αξιολόγησης της από μέρους του δικαστηρίου οδήγησε τούτο, αναιτιολόγητα και όχι εμπεριστατωμένα σε απαλλακτική κρίση».
Ο συνήγορος των οικογενειών θυμάτων, Δημήτριος Σκύφτας, που μαζί με συναδέλφους του κατέθεσαν πριν από λίγες ημέρες αίτηση για την άσκηση αναίρεσης, σε δήλωση του τόνισε πως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέκρινε αυτό που είχαν εντοπίσει και οι ίδιοι από την πρώτη στιγμή ότι δηλαδή «η απόφαση του Εφετείου είχε νομικά κενά και ελλιπή αιτιολογία ως προς την αθώωση των κατηγορουμένων για τον αδόκητο χαμό των ανθρώπων στην πλημμύρα της Μάνδρας». «Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε πλήρως δεκτούς τους ισχυρισμούς μας και ζητά την αναίρεση της απόφασης και την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης. Ο αγώνας για τη δικαίωση των ψυχών συνεχίζεται» τονίζει ο συνήγορος.
Μαρία Ζαχαροπούλου