Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκεται και η ομάδα επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι
Με το ισχυρότατο μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη, καταφθάνει σήμερα, Παρασκευή, το πρωί στον Πειραιά, το «Πλοίο της Ειρήνης» το οποίο πραγματοποιεί το 92ο παγκόσμιο ταξίδι του. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκεται και η ομάδα επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι - ″Χιμπακούσα″.
Παράλληλα, μια ξεχωριστή συναυλία ειρήνης και αλληλεγγύης θα πραγματοποιήσει την ίδια ημέρα, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του ΟΛΠ, ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ορχήστρα του, ενώ στο πρόγραμμα θα πάρει μέρος και ιαπωνική χορευτική ομάδα, προερχόμενη από το ″Πλοίο της Ειρήνης″.
Το κύριο αίτημα των επιβαινόντων είναι «ένας κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά, πολέμους και βία», ένα αίτημα που θα μεταφερθεί άλλωστε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και στην Βουλή των Ελλήνων.
Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται επίσης, η επίσκεψη της ομάδας ″Χιμπακούσα″ στην Ακρόπολη, καθώς και συνάντησή τους στην Ακαδημία Πλάτωνος, με επιτροπή κατοίκων που διοργανώνουν διήμερο ειρήνης.
Το ταξίδι του πλοίου ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και θα ολοκληρωθεί έπειτα από 92 ημέρες στο ίδιο λιμάνι. Τα μεσάνυχτα της 16ης Σεπτεμβρίου το πλοίο θα αποπλεύσει για την Σαντορίνη, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Μάλτα, στις 21 Σεπτεμβρίου την Ρώμη, στις 24 Σεπτεμβρίου την Μασσαλία και στις 25 Σεπτεμβρίου την Βαρκελώνη. Το ″Πλοίο της Ειρήνης″ θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη βόρεια Ευρώπη, μετά θα περάσει απέναντι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική.
Από τον Πειραιά μέχρι την Μάλτα και την Ρώμη θα επιβιβαστούν στο πλοίο ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου.
Στο ίδιο ταξίδι τιμητικά θα λάβει μέρος η Ολια Νικηφορίδη Βαζαίου, αδελφή του μάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 5 Μαρτίου 1951, σε ηλικία 22 ετών, με την κατηγορία ότι διακινούσε την Έκκληση της Στοκχόλμης για την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Λίγα λόγια για το ″Πλοίο της Ειρήνης″
Το 1983 μια ομάδα Ιαπώνων φοιτητών που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς.
Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί. Έτσι ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση ″Peace Boat″ - ″Πλοίο της Ειρήνης″, η οποία στην συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών.
Η οργάνωση ″Peace Boat″ έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από τη Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία. Η δράση όμως του ″Πλοίου της Ειρήνης″ δεν περιορίζεται στο πρόβλημα των πυρηνικών.
Οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Τέλος, ανάμεσα στους στόχους του ″Πλοίου της Ειρήνης″ είναι η αποτροπή της στρατιωτικοποίησης της Ιαπωνίας μέσω του αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος της χώρας, που επιβλήθηκε από τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη λήξη του το 1945.