Μεγάλες προσδοκίες από την ετήσια συνόδο του ΔΝΤ

Και την επόμενη εβδομάδα θα παραμείνει στην Αθήνα η αποστολή του Ταμείου

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου στην Ουάσινκτον θα βρεθεί η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ επισήμανε ότι η αποστολή του Ταμείου που βρίσκεται στην Αθήνα θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρώσει τον τακτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος διεξάγεται στο πλαίσιο του άρθρου 4 και δεν αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, όπως διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Αρκέστηκε ωστόσο να αναφέρει ότι το Ταμείο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα αποτελέσουν κεντρικό τμήμα της επόμενης αξιολόγησης.

Κατρούγκαλος: Χαοτικά διαφορετικές οι θέσεις μας με του ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε χαρακτηρίσει “ακραίο παίκτη” το ΔΝΤ, διαμηνύοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο στην αγορά εργασίας ως όρο για το τρίτο πακέτο στήριξης.

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις διότι είναι η βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός είπε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, που τώρα βρίσκεται στα 586 ευρώ, θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το κράτος, όπως ζητούν οι δανειστές.

Άλλα θέματα που οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τις μαζικές απολύσεις και τη δυνατότητα οι εργοδότες να προχωρούν σε ανταπεργία (lock-out) σε περίπτωση εργατικών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. «Αυτά είναι μέτρα που οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα», τόνισε. «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων εργαζομένων».

Είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην εργασιακή νομοθεσία αλλά «δεν υπάρχει ανάγκη για ριζικές αλλαγές».

«Δεν θέλω να συζητήσω επιπλέον θέματα, όπως θέλει το ΔΝΤ. Εάν χρειαστεί να λάβουμε μέτρα στο μέλλον, θα τα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε.

Η έκθεση για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τη διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα είναι σημαντική στις επερχόμενες συνομιλίες, δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Οι θέσεις μας και οι θέσεις του ΔΝΤ είναι τόσο χαοτικά διαφορετικές που μια διαπραγμάτευση χωρίς ένα κείμενο εμπειρογνωμόνων θα ήταν αδύνατη», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι αναμένει η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου. «Θα είναι δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά είμαι αισιόδοξος», δήλωσε. «Ποιος στην ΕΕ θα θέλει άλλη μια κρίση τώρα που μπήκαμε σε φάση οικονομικής ανάκαμψης;»