"Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης εφαρμόζεται σε 30 δήμους και αφορά σε 60.000 ανθρώπους"
«Δεν περικόπτουμε προνοιακά επιδόματα, αντίθετα εξορθολογίζουμε όλο το σύστημα», ανέφερε, σε δηλώσεις της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μετά την ομιλία της σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι να προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου φορέα, ο οποίος θα δίνει τα επιδόματα. «Θα δημιουργήσουμε ενιαίο σύστημα παρακολούθησης, όλα τα επιδόματα τα έχουμε βάλει σε ενιαία πληροφοριακή πλατφόρμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε, επίσης, ότι ο σχεδιασμός για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προχωράει κανονικά. Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή, εφαρμόζεται σε 30 δήμους και αφορά, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 60.000 ανθρώπους. Υπογράμμισε, δε, ότι το πρόγραμμα για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» θα εφαρμοστεί καθολικά, σε όλους τους δήμους της χώρας, από 1/1/2017. Γι' αυτόν τον σκοπό, η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ, για το 2017. «Συγχρόνως, όμως, ετοιμάζουμε ένα σύνολο υπηρεσιών, που θα το πλαισιώσουν, όπως π.χ. δράσεις σχετικά με την εύρεση εργασίας, διαδικασίες απόκτησης εξειδίκευσης ειδικοτήτων, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, κ.ά. Δεσμευόμαστε για το 10% να βρούμε εργασία», είπε η κ. Φωτίου. «Ήδη, πριμοδοτήσαμε την ελεύθερη είσοδο στα νοσοκομεία και τη μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα όλων όσων θα μπουν στο κοινωνικό εισόδημα», πρόσθεσε.