Να προσπαθήσουμε για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός
«Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη και φυσικά πρέπει να επανέλθουμε στο τι συμβαίνει στη Γάζα. Είναι ένα θέμα άλλωστε που έχουμε συζητήσει επί μακρόν και πολλές φορές σε ευρωπαΪκό επίπεδο» επεσήμανε από την Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου στο Κάιρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε για κατάπαυση του πυρός και φυσικά την απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum που θα έχει να κάνει με τη λύση των δυο κρατών» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ενώ προσέθεσε:
«Υπάρχουν γεωπολιτικές προκλήσεις αρκετές, αλλά νομίζω ότι είναι θετικό που εργαζόμαστε και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και φυσικά έχουμε παρόμοιες θέσεις για μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή που δεν εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες».
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού:
«Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη και πρέπει να επανέλθουμε σε σχέση με το τι συμβαίνει στη Γάζα. Το έχουμε συζητήσει στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Ας μη λησμονούμε το τι συμβαίνει στη Γάζα και πρέπει να προσπαθήσουμε για μια κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός μομέντουμ που θα έχει να κάνει με τη λύση δύο κρατών.
Αυτό που είναι θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις για μια συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες που συμφωνούν με εμάς και θέλουν μια σταθερή Μέση Ανατολή που δεν θα εξάγει προβλήματα.
Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ και καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον στην ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για το κομμάτι της ενέργειας που πάντα βρίσκεται στην προμετωπίδα των συζητήσεων. Εκτιμούμε τη συνεργασία μας. Το φόρουμ East Med αποτελεί παράδειγμα για το πώς κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως καταλύτη συνεργασίας. Όπως γνωρίζετε, θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο GREGY που είναι ένα πρότζεκτ στο οποίο η ΕΕ εστιάζει αρκετά, ενώ οι δικές μας ομάδες εργάζονται από κοινού».
Οι τρεις ηγέτες εξέπεμψαν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας - τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, επισημαίνοντας πως το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη είναι ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.