"Οδικό χάρτη" για την έξοδο από την κρίση παρουσίασε ο πρωθυπουργός
Τον απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου και την παρουσίαση του “οδικού χάρτη” της εξόδου από την κρίση έκανε στην ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, όπου δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, αλλά απαιτείται σχέδιο και σιγουριά βήμα-βήμα.
“Συνήθως λέμε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή. Εγώ θα σας πω ότι η ΔΕΘ φέτος διεξάγεται στη στιγμή της καμπής”, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως “βρισκόμαστε ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου η οικονομία μας αλλάζει πρόσημο και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης”.
Αναφέρθηκε εκτενώς στην αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, επισημαίνοντας πως “η 1η Ευρωμεσογειακή σύνοδος που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα αποδεικνύει ακριβώς αυτή την αλλαγή που συντελείται” και σημειώνοντας πως ”η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας”, αλλά “μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη”.
Η αλλαγή αυτή, υποστήριξε, δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο ή αποτέλεσμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών και αγώνων. “Αγώνων που δόθηκαν και δίνονται σε ένα έδαφος ναρκοθετημένο από τις επιπτώσεις της επιθετικής λιτότητας αλλά και από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εστίασε την κριτική του προς την κυβέρνηση Σαμαρά στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία είχε δεσμευθεί, τονίζοντας: “Τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κος Σαμαράς, μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι”.
“Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ”, σημείωσε.
Εξέφρασε παράλληλα κατανόηση για το γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί, ωστόσο πρόσθεσε πως “για πρώτη φορά από το 2009, μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών”, και επεσήμανε πως τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους, και “μπαίνει έτσι τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα”.
Αναφέρθηκε ακόμα στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας: "Άμεσα προχωράμε στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών. Γιατί η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι κομβικής σημασίας βήμα όχι μόνο για τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και για τον αγώνα για την αύξηση της εισπραξιμότητας και την πάταξη της φοροδιαφυγής που πληγώνει τη χώρα.
Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες, θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.
Επίσης άμεσα καταθέτουμε τον νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανοιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει".
Κατόπιν τόνισε πως το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. “Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές. Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Την ανάπτυξη που δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Να μετατρέψουμε δηλαδή την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη”, συνέχισε.
Αναφέρθηκε εξάλλου στις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, και από το βήμα της έκθεσης απηύθυνε κάλεσμα στους εγχώριους και στους ξένους επενδυτές: “Εκμεταλλευτείτε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα. Επενδύστε χωρίς δισταγμό στην ελληνική οικονομία. Θα είναι αμοιβαία επωφελές και για εσάς και για την οικονομία”.
Έπειτα, αναφέρθηκε στις περσινές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το πώς αυτές υλοποιήθηκαν, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:
“•Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Το καταφέραμε παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις Σαμαρά.
Η στήριξη του αγροτικού κόσμου. Με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος όχι μόνο δεν επιβαρύναμε τους αγρότες αλλά η πλειοψηφία τους θα δει και ελάφρυνση. Ταυτόχρονα με την βέλτιστη και ταχύτατη αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων οι πληρωμές ενισχύσεων για το 2015 έφτασαν τα 2,5 δις, ενώ για το 2016 θα δοθούν άλλα 2,5 δις ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες πολλών ετών από τις ολιγωρίες προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Το πετύχαμε.
Η δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Το καταφέραμε και ας φαίνεται ακόμα απίστευτο σε πολλούς.
Η διατήρηση των κύριων συντάξεων και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος γα τις επικουρικές. Επίσης το καταφέραμε, βάζοντας παράλληλα ξανά σε τροχιά βιωσιμότητας το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Δεσμευθήκαμε για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας. Προχωρήσαμε στην ψήφιση του νόμου που προβλέπει ένα νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και θέτει επιτέλους κριτήρια για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης ιδρύσαμε τη ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής και προωθούμε την ηλεκτρονική υπογραφή και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνουμε τα προγράμματα για την διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του δημόσιου τομέα. Μια κορυφαία μεταρρύθμιση με άμεση επίδραση στη καθημερινότητα των πολιτών.
Δεσμευθήκαμε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην Παιδεία. Μια γενναία μεταρρύθμιση βρίσκεται σήμερα υπό διαμόρφωση. Την έχει ανάγκη ο τόπος αλλά πάνω απ’ όλα η νέα γενιά. Διότι η εμπορευματοποίηση της γνώσης και ο διαχωρισμός στην εκπαίδευση δεν είναι δείγμα αριστείας. Είναι παθογένειες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Δεσμευτήκαμε επίσης για την ενίσχυση των νέων επιστημόνων. Και υλοποιήσαμε το Νόμο για την Έρευνα. Με στόχο την ενίσχυση χιλιάδων επιστημόνων μας που χρειάζονται στήριξη για να προσφέρουν στη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα.
Ψηφίσαμε το Νόμο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Αλλά και το Νόμο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Επίσης για πρώτη φορά ανοίγουν και ελέγχονται οι λίστες της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουν βεβαιωθεί πάνω από 900 εκατομμύρια από την αρχή του 2015 και η είσπραξη προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.
Και τέλος, κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας : Εφαρμόστηκε επιτέλους ο νόμος και για αυτούς που είναι συνήθως πάνω από νόμους: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας”.
Αποκάλυψε ότι “μέχρι τελευταίο ευρώ”, τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηριχθούν κοινωνικές ανάγκες: “Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό”.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. “Πρόκειται για ένα μέτρο-πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης”, δήλωσε.
“Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.