Πέρασαν τον… σκόπελο του πόθεν έσχες οι τέσσερις καναλάρχες

Οριστικοί πλέον οι υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών - Η αρμόδια επιτροπή ήλεγξε την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων που διαθέτουν

Με επιτυχία πέρασαν τη διαδικασία του ελέγχου “πόθεν έσχες” οι τέσσερις υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κι έτσι είναι πλέον οριστικοί (από προσωρινοί) υπερθεματιστές και παγιώνεται το τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά την πρόσφατη δημοπρασία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της γενικής γραμματείας, στους τέσσερις υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν, εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν. Το συνολικό τίμημα για τις τέσσερις άδεις ανήλθε στο ποσό των 246.000.000 ευρώ και σε δεκαπέντε μέρες από την οριστική κατακύρωση οι υπερθεματιστές θα καταβάλουν την πρώτη δόση από τις συνολικά τρεις.

“Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας, διαμορφώνεται πλέον ένα τηλεοπτικό τοπίο βασισμένο στις αρχές της νομιμότητας, μετά από δεκαετίες ενός άναρχου τηλεοπτικού περιβάλλοντος, ενώ το δημόσιο θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικό ποσό από την αδειοδότηση”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις οριστικοί πλέον υπερθεματιστές είναι οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) με τίμημα 43.600.000 ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Τ.Π.Κ μ.α.ε) με τίμημα 52.600.000 ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τίμημα 75.900.000 ευρώ.

4. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.), με τίμημα 73.900.000 ευρώ.

ΝΔ: Δώστε στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των καναλαρχών

Να δοθεί στη δημοσιότητα το “πόθεν έσχες” των τεσσάρων υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών ζητά με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης για αδιαφάνεια και διαπλοκή.

“Η Κυβέρνηση προκαλεί με τον χειρότερο τρόπο τους Έλληνες. Ο διαγωνισμός παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, εξελίσσεται σε βατερλό του κ. Παππά και μνημείο αδιαφάνειας της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα”, σχολιάζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και συνεχίζει: “Αντί να δώσουν στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών, αρκούνται σε μια απλή δήλωσή τους ότι καλύπτουν το τίμημα που πλειοδότησαν για να λάβουν μια από τις τέσσερις άδειες”.

“Η διαφάνεια αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη μάχη κατά της διαπλοκής με την οποία η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι είναι ένα και το αυτό”, σημειώνει η Νέα Δημοκρατία και καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να αποδεχθούν το αίτημά της και να προσκομίσουν το σύνολο των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης των τεσσάρων υπερθεματιστών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από τα οποία να αποδεικνύεται η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων τους.

“Αρκετά πια με τα αστεία. Κανείς δεν ανέχεται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα οι πολίτες να μένουν στο σκοτάδι”, καταλήγει η ΝΔ.

Παππάς: Γιατί δεν έκανε η ΝΔ διαγωνισμό τόσα χρόνια;

“Γιατί δεν έκανε διαγωνισμό τόσα χρόνια;”, είναι το ερώτημα που απευθύνει προς τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Τελικά το άνθος της ντροπής δεν ανθίζει ούτε στο Μοσχάτο όπως δεν άνθιζε στη Συγγρού”, σχολιάζει σε δήλωσή του ο Νίκος Παππάς, και προσθέτει: “Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και η ΝΔ καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν ασκήσει έως εξαντλήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα στη μέχρι τώρα διαδικασία”.

“Η ΝΔ έχει εξαντληθεί στην προσπάθεια να ματαιώσει το διαγωνισμό που φέρνει 246 εκ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Δεσμεύεται μάλιστα πως θα επιστρέψει τα χρήματα”, επισημαίνει εξάλλου ο υπουργός Επικρατείας, καταλήγει: “Ας απαντήσει λοιπόν έστω και τώρα. Γιατί δεν έκανε διαγωνισμό τόσα χρόνια; Ας δεσμευτεί έστω και τώρα πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού”.