Στο τηλέφωνο Ερντογάν και Πούτιν με στόχο εκεχειρία στο Χαλέπι

Να εντείνουν τις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός στη Συρία συμφώνησαν οι δυο ηγέτες

Ένα από τα επίπεδα του αιματηρού πολέμου που σπαράζει τη Συρία εδώ και 5 χρόνια πια, είναι αυτό του «πολέμου δι’ αντιπροσώπων». Και στο πεδίο της μάχης στη Συρία πολεμούν διαμεσολαβημένα η Τουρκία ενάντια στη Ρωσία, όπως είναι πλέον γνωστό.

Η Τουρκία έχει συμφέρον για την εκδίωξη του Άσαντ, η Ρωσία στηρίζει το Σύρο πρόεδρο.

Ωστόσο οι πρόεδροι των δυο χωρών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, συμφώνησαν ότι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στο πολύπαθο Χαλέπι, κυρίως για την βοήθεια και τον απεγκλωβισμό των εκατομμυρίων αμάχων που βρίσκονται εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, κατά την τηλεφωνική συνομιλία των δυο ηγετών χθες, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα η εκεχειρία να έχει τεθεί σε ισχύ στο Χαλέπι, έγκαιρα για την Έιντ αλ Άντχα, τη μουσουλμανική εορτή της θυσίας (στην Τουρκία ξεκινά την 12η Σεπτεμβρίου).

Κατά τις συναντήσεις που είχε ο Τούρκος πρόεδρος τόσο με το Ρώσο ομόλογό του, όσο και με το Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της G20 στην Κίνα, τόνισε πως είναι κρίσιμο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε την Τρίτη ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να αρχίσει με μια εκεχειρία 48 ωρών, η οποία κατόπιν θα μπορούσε να παγιωθεί.

Από τη ρωσική πλευρά, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση Τύπου του Κρεμλίνου, μετέδωσε ότι οι δύο πρόεδροι «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εντατικές (διμερείς) επαφές σε διάφορα επίπεδα για τον συντονισμό των προσπαθειών τους με στόχο να διευκολυνθεί η διευθέτηση της συριακής σύρραξης».

Ωστόσο συγκεκριμένη συμφωνία δεν υπάρχει για ακόμη μια φορά.