Reuters: “Μικρή” έξοδο στις αγορές εξετάζει η Αθήνα

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών

Την έκδοση ενός ή δύο μικρών ομολόγων, μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φέρεται να εξετάζει σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, προκειμένου να “δοκιμάσει” τις διαθέσεις της αγοράς και να στείλει στους επενδυτές το μήνυμα ότι η χώρα αρχίζει να στέκεται στα πόδια της.

Ανώτατοι αξιωματούχοι με γνώση του θέματος δηλώνουν στο Reuters ότι τα μέλη της κυβέρνησης είναι διχασμένα ως προς το χρόνο της έκδοσης, που θα είναι η πρώτη από το 2014 για την Ελλάδα. Τότε η χώρα μας είχε προχωρήσει σε εκδόσεις τριετών και πενταετών ομολόγων, όμως σύντομα οι τιμές τους κατρακύλησαν και μέχρι και σήμερα διακινούνται χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα πάνω από το 8%, αρκετά κάτω από το επίπεδο του 19%, που έφτασε στα μέσα του 2015, ωστόσο, παραμένει αρκετά πάνω από το επιτόκιο του 6%, με το οποίο πουλήθηκε το χρέος το 2014.

“Μπορεί να είναι μία ή δύο μικρές εκδόσεις, για να δοκιμάσουμε το κλίμα και να λάβουμε μια τιμή”, δήλωσε πηγή από το υπουργείο Οικονομικών. “Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την ένταξη των ομολόγων μας στην ποσοτική χαλάρωση και την πτώση των αποδόσεων που αναμένεται να ακολουθήσει”, συμπλήρωσε.

Προϋπόθεση ωστόσο για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε: "Η συζήτηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προχωρά και εξετάζουμε μία μετατόπιση από το κυμαινόμενο επιτόκιο σε ένα σταθερό επιτόκιο για μέρος του χρέους μας".