Μητσοτάκης: Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για την Άμυνα στις 3 Φεβρουαρίου, μετά από εισήγησή μου

Μητσοτάκης: Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για την Άμυνα στις 3 Φεβρουαρίου, μετά από εισήγησή μου

«Η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία πολιτική αφύπνιση»

Μετά τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σταθεροποίηση της Συρίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη καθώς μπορεί να δρομολογηθεί η επιστροφή των προσφύγων σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει όλους και πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Τουρκία, είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και η δυνατότητα να προκύψει ένα καινούργιο καθεστώς με δημοκρατική νομιμοποίηση, το οποίο πρώτα και πάνω απ΄ όλα θα σέβεται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων», εξήγησε ο πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ευρώπη συνολικά, αλλά και η Ελλάδα έχει έναν λόγο ακόμα να επιζητεί μια σταθερότητα στη Συρία, διότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν να επιστρέφουν πρόσφυγες από την Ευρώπη στη Συρία».

O κ. Μητσοτάκης είπε σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών πως υπάρχει ανάγκη του απόλυτου σεβασμού στις διεθνείς συμφωνίες.

Για την ευρωπαΐκή άμυνα, τόνισε «χαίρομαι διότι κατόπιν και δικής μου πρότασης θα υπάρχει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Φεβρουαρίου με αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο την ευρωπαϊκή άμυνα».

Πρόσθεσε πως, «Οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές δε χρειάζεται να της επαναλάβω. Η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία πολιτική αφύπνιση η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων όπως έχω γράψει και εξηγήσει πολλές φορές, ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο».

Σχετικά με την στήριξη στην Ουκρανία ανέφερε ότι: «εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, διότι θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί μία ενδεχόμενη ειρήνη με τη Ρωσία με τους δικούς της όρους και στον χρόνο τον οποίον η ίδια θα επιλέξει, όχι όμως σε συνθήκες αδυναμίας».