Προς τρίτες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο η Ισπανία

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν κατάφερε ούτε και αυτή τη φορά να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δεν κατάφερε ούτε και αυτή τη φορά να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Όπως και την περασμένη Τετάρτη, την Παρασκευή ο Ραχόι εξασφάλισε την υποστήριξη 170 βουλευτών στο 350μελές κοινοβούλιο - έξι λιγότεροι από όσους απαιτούνται για να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο με την ψηφοφορία της Τετάρτης, καθώς δεν υπήρξαν αποχές από το κοινοβούλιο.

Υπέρ του Ραχόι ψήφισαν οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (PP), εκείνοι του κεντρώου, φιλελεύθερου Ciudadanos και μία βουλευτίνα από ένα μικρό, τοπικό κόμμα των Κανάριων Νήσων. Οι Σοσιαλιστές, η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos και τα κόμματα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας τον καταψήφισαν.

Η διορία που παρέχεται στα κόμματα για να καταλήξουν σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης λήγει στις 31 Οκτωβρίου

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η Βουλή θα διαλυθεί και η Ισπανία θα οδηγηθεί για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο στις κάλπες, τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Ο Ραχόι μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, όπως και ο αρχηγός των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αμφότεροι αλληλοκατηγορήθηκαν ότι στην πραγματικότητα θέλουν νέες εκλογές στο τέλος του χρόνου.

«Φτάνει πια», λένε ψηφοφόροι

Στη Μαδρίτη, Ισπανοί που ερωτήθηκαν χθες φάνηκαν απελπισμένοι.

«Φτάνει πια», «όλος ο κόσμος γελάει μαζί μας», είπε ο 53χρονος Λουίς Γκαρθία Μοντέρο, ο οποίος εργάζεται σε μια μεγάλη τράπεζα και είναι ψηφοφόρος των Ciudadanos.

Η ψηφοφόρος των σοσιαλιστών Μπελέν Λούντεκ Λόπεθ, μια 30χρονη παιδοκόμος, ομολογούσε πως δεν ξέρει αν θα πάει να ψηφίσει ξανά. «Ο κόσμος έχει απαυδήσει», έλεγε, θεωρώντας πάντως λογική τη θέση του PSOE, αφού οι ψηφοφόροι του θέλουν «να εμποδίσουν το PP».

Η κατάσταση έχει μπλοκάρει από τότε που δύο νέα κόμματα αναστάτωσαν το πολιτικό παιγνίδι στα τέλη του 2015 κάνοντας την είσοδό τους στο κοινοβούλιο: το Podemos στην αριστερά και το Ciudadanos στην κεντροδεξιά.

«Η χώρα αυτή έχει αλλάξει πλέον και δεν μοιράζονται τα πάντα δύο κόμματα», υπενθύμισε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Για να βάλει τέλος στην παράλυση, το μικρό φιλελεύθερο κομμα Ciudadanos είχε δεχθεί τελικά να υποστηρίξει χωρίς ενθουσιασμό μια δεύτερη κυβέρνηση του Ραχόι.

Μερικές φορές πρέπει να επιλέγεις «ανάμεσα στο κακό και το λιγότερο κακό», είχε πει ο αρχηγός του, ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος δεν φαίνεται πλέον διατεθειμένος να υποστηρίξει άλλη μια φορά μια υποψηφιότητα του Ραχόι.

Ορισμένοι εξακολουθούν να περιμένουν να δουν αν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, στις 25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι οπαδοί του Ραχόι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αποσπάσουν τη στήριξη των βουλευτών του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV, αν αυτό χρειαστέί τη στήριξη των συντηρητικών για να παραμείνει στην εξουσία στη Χώρα των Βάσκων. Όμως το PNV απορρίπτει το PP, καταγγέλλοντας την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια έναντι των Βάσκων.