Το θέρετρο διακοπών του Χίτλερ γίνεται τουριστικός προορισμός

Το συγκρότημα Prora διαθέτει 8 πανομοιότυπα μονοκόμματα κτίρια που εκτείνονται 4,8 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής της παραθαλάσσιας πόλης Rugen

Στη βορειοανατολική Γερμανία και πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να κατασκευάζεται στις ακτές της παραθαλάσσιας πόλης Rugen, η Prora. Η Prora ήταν ένα τεράστιο παραθεριστικό κέντρο και προοριζόταν για χώρος διακοπών και χαλάρωσης των Ναζί. Ο Χίτλερ είχε σκοπό να αξιοποιήσει στο έπακρο τις εγκαταστάσεις αλλά το ξέσπασμα του πολέμου άφησε τα κτίρια ημιτελή. Σήμερα ο χώρος μετατρέπεται σε θέρετρο πολυτελείας.

Το συγκρότημα Prora διαθέτει 8 πανομοιότυπα μονοκόμματα κτίρια που εκτείνονται 4,8 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής, που βρέχεται από τη Βαλτική θάλασσα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε θέα στη θάλασσα για όλα τα διαμερίσματα. Οι χώροι προορίζονταν για κάθε γερμανική οικογένεια εργαζομένων, ασχέτως τάξης και εισοδήματος. Το Prora αποτελούσε την ενσάρκωση του προγράμματος του Γ’ Ράιχ “Kraft durch Freude” («Δύναμη μέσα απ’ τη Χαρά»), που στόχευσε στο να καταστήσει προσβάσιμες τις ανέσεις της μεσαίας τάξης και στην εργατική. Το γνωστότερο επίτευγμα του προγράμματος αυτού ήταν ο Σκαραβαίος της Volkswagen.

Το συγκρότημα δεν αποτελούσε μόνο χώρο αναψυχής και διασκέδασης αλλά και κατήχησης, μέσω μαθημάτων προπαγάνδας και ιδεολογίας. Στα 10.000 δωμάτια που πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, προστίθενται κινηματογράφοι, θέατρα, ενώ προβλέπονταν πισίνες και αίθουσα χορού. Μετά τον πόλεμο το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση από τους Σοβιετικούς, ενώ αργότερα ως μυστικός στρατώνας από τους Ανατολικογερμανούς. Η εκ βάθρων ανακαίνιση θα στοιχίσει 130 εκατομμύρια δολάρια. Το 95% των δωματίων έχει ήδη πουληθεί, με τις τιμές να ξεκινούν από 500.000 δολάρια για 100 τ.μ.