Η πτώση του καθεστώτος στη Συρία: Γκρεμίζονται τα αγάλματα των Άσαντ σε όλη τη χώρα – Δεκάδες πολίτες μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού

Η πτώση του καθεστώτος στη Συρία: Γκρεμίζονται τα αγάλματα των Άσαντ σε όλη τη χώρα – Δεκάδες πολίτες μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού

Οι αντάρτες που εισήλθαν στο κρατικό κτίριο συνόδευσαν εκτός αυτού τον πρωθυπουργό και τον μετέφεραν σε ξενοδοχείο

Δεκάδες Σύροι μπήκαν στην κατοικία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία προηγουμένως είχε λεηλατηθεί, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά περιφέρονταν στο εξαώροφο κτίριο, στις σκάλες του οποίου υπήρχαν διασκορπισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, μια αίθουσα δεξιώσεων του προεδρικού μεγάρου κάηκε ολοσχερώς.

Ένας πίνακας που εικόνιζε τον Άσαντ ήταν πεσμένος στο πάτωμα, στην είσοδο του ισογείου.

Μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες, πολλές δεκάδες άνθρωποι ανέτρεψαν και κατέστρεψαν αγάλματα του Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του, Χαφέζ, στο Χαλέπι, τη Χάμα, την Ντεράα και αλλού.

Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία από το 1971 μέχρι τον θάνατό του, το 200, οπότε τον διαδέχτηκε ο Μπασάρ. Για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Χαφέζ, τα αγάλματά του συμβόλιζαν τον έλεγχο της οικογένειας στη χώρα. Πορτρέτα του ήταν κρεμασμένα παντού, στα δημόσια κτίρια, τα γραφεία και τα σχολεία, συχνά δίπλα σε αυτά του γιου του. Έπειτα από πέντε δεκαετίες στην εξουσία, οι περισσότεροι Σύροι δεν θυμούνταν πια την εποχή που δεν κυβερνούσαν τη χώρα οι Άσαντ.

 

Στην πλατεία Ομεϋάδων της Δαμασκού, κάποιοι γιόρταζαν την «απελευθέρωση» με πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ ακούγονταν κραυγές «Αλλάχ Ακμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Άμερ Μπάτα, που μίλησε τηλεφωνικά στο AFP. «Δεν το πιστεύω ότι το ζω αυτό», πρόσθεσε, ξεσπώντας σε λυγμούς: «Ξεκινάει μια νέα ιστορία για τη Συρία».

Στην ανακοίνωσή τους, από τη δημόσια τηλεόραση, οι αντάρτες έκαναν λόγο για την πτώση του «τυράννου» Άσαντ και ανέφεραν ότι απελευθέρωσαν όλους τους φυλακισμένους που «κρατούνταν άδικα».

«Η Συρία είναι δική μας, δεν ανήκει στην οικογένεια Άσαντ» φώναζαν ρυθμικά ένοπλοι άνδρες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Δαμασκού, πυροβολώντας στον αέρα.

Στρατιώτες του συριακού στρατού ξεφορτώνονταν βιαστικά τις στολές τους και έφευγαν από την έδρα του γενικού επιτελείου, στην πλατεία Ομεϋάδων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο Άσαντ έφυγε από τη Συρία μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού και στη συνέχεια τον ακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε μεταβατική κυβέρνηση η εξουσία

Οι Σύροι αντάρτες δήλωσαν την Κυριακή ότι έβαλαν τέλος στην 24χρονη αυταρχική διακυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη τους ανακοίνωση στην κρατική τηλεόραση μετά την αστραπιαία επίθεση που αιφνιδίασε τον κόσμο.

Η διοίκηση του συριακού στρατού ενημέρωσε τους αξιωματικούς την Κυριακή ότι το καθεστώς του Άσαντ έληξε, δήλωσε στο Reuters ένας Σύρος αξιωματικός που ενημερώθηκε για την κίνηση αυτή. Ωστόσο, ο συριακός στρατός δήλωσε λίγο αργότερα ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον «τρομοκρατικών ομάδων» στις πόλεις-κλειδιά Χάμα και Χομς και στην ύπαιθρο Ντεράα.

Ο Άσαντ, έφυγε αεροπορικώς από τη Δαμασκό για άγνωστο προορισμό, δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, ενώ οι αναφορές ότι το αεροσκάφος του εξαφανίστηκε από τα ραντάρ φούντωσαν τις εικασίες για την τύχη του Άσαντ.

Σύριοι και δυνάμεις της αντιπολίτευσης πανηγυρίζουν σε ολόκληρη τη χώρα μετά την «πτώση» του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Νωρίτερα, σε βίντεο που ανήρτησαν οι αντάρτες που εισήλθαν στο κρατικό κτίριο συνόδευσαν εκτός αυτού τον πρωθυπουργό της Συρίας και τον μετέφεραν σε ξενοδοχείο, συμβολίζοντας έτσι την μετάβαση της εξουσίας.

 

«Γιορτάζουμε μαζί με τον συριακό λαό την είδηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων μας και της απελευθέρωσης των αλυσίδων τους και ανακοινώνουμε το τέλος της εποχής της αδικίας στη φυλακή Σεντνάγια», δήλωσαν οι αντάρτες, αναφερόμενοι σε μια μεγάλη στρατιωτική φυλακή στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου η συριακή κυβέρνηση κρατούσε χιλιάδες ανθρώπους.

Έφοδος στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό – Το Ιράκ εκκενώνει την πρεσβεία του στη Συρία

Σύροι αντάρτες έκαναν έφοδο στην πρεσβεία του Ιράν αφού κατέλαβαν τη Δαμασκό, μετέδωσε σήμερα ο αγγλόφωνος ιρανικός τηλεοπτικός σταθμός Press TV.

Εξάλλου το Ιράκ εκκένωσε την πρεσβεία του στη Συρία και μετέφερε το προσωπικό της στο Λίβανο, σύμφωνα με το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μερικές ώρες αφότου οι αντάρτες ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας. Οι λόγοι για τους οποίους εκκενώθηκε η πρεσβεία δεν έγιναν γνωστοί.

Χιλιάδες άνθρωποι με αυτοκίνητα και πεζοί συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Δαμασκού χαιρετώντας και φωνάζοντας "Ελευθερία" από μισό αιώνα κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

 

Ο συνασπισμός των Σύρων ανταρτών δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει τη δουλειά για να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία σε μια μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.

«Η μεγάλη συριακή επανάσταση πέρασε από το στάδιο του αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα για να οικοδομήσουμε μαζί μια Συρία που να αρμόζει στις θυσίες του λαού της», πρόσθεσε σε δήλωση.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι είχε δηλώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός Μοχάμεντ Τζαλάλι θα συνεχίσει να επιβλέπει τους κρατικούς θεσμούς μέχρι να πραγματοποιηθεί η επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας, σηματοδοτώντας προσπάθειες να εξασφαλισθεί μια εύτακτη μετάβαση.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο Τζαλάλι, ο οποίος είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον Άσαντ το Σεπτέμβριο, δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τον αλ-Σάρα για να συζητήσουν τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου και πρόσθεσε πως στη Συρία πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές.

Ο Σύρος υπουργός Τηλεπικοινωνιών Ιγιάντ αλ-Χατίμπ δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια πως ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο της ανταρτικής οργάνωσης του αλ-Σάρα, της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας. Συμφώνησαν ότι οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ θα συνεχίσουν να λειτουργούν, δήλωσε ο αλ-Χατίμπ.

Πρόθυμος να συνεργαστεί με τη νέα «ηγεσία» δηλώνει ο πρωθυπουργός

O πρωθυπουργός της Συρίας, Μοχάμεντ Γάζι αλ-Τζαλάλι, δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί με κάθε νέα «ηγεσία» που θα επιλεγεί από τον λαό, διευκρινίζοντας ότι θα βρίσκεται σήμερα το πρωί στα γραφεία του στην έδρα της κυβέρνησης για κάθε διαδικασία «μεταβίβασης» της εξουσίας.

 

Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων χαιρετίζει την «ιστορική» στιγμή της πτώσης του Άσαντ

Ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενός συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κούρδοι μαχητές, χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» στιγμή που ζουν οι Σύροι με την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενός «δικτάτορα» που ανέβηκε στην εξουσία πριν από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.

«Ζούμε στη Συρία ιστορικές στιγμές όντας μάρτυρες της πτώσης του δικτατορικού καθεστώτος στη Δαμασκό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής Μαζλούμ Αμπντί. «Αυτή η αλλαγή είναι μια ευκαιρία για να οικοδομήσουμε μια νέα Συρία βασισμένη στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, η οποία να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Σύρων», πρόσθεσε.

Σύροι αντάρτες άρχισαν επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Μανμπίτζ

Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν πως άρχισαν επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Συριακής Μεταβατικής Κυβέρνησης που αναρτήθηκε στο X σήμερα, αλλά φέρει ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου.

Φόβοι για νέο κύμα περιφερειακής αστάθειας

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Μέση Ανατολή, τερματίζοντας τη σιδηρά κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ στη Συρία και επιφέροντας ένα τεράστιο πλήγμα στη Ρωσία και το Ιράν, που έχασαν έναν βασικό σύμμαχο στην καρδιά της περιοχής, αναφέρει το Reuters. Ο ρυθμός των γεγονότων άφησε άναυδες τις αραβικές πρωτεύουσες και προκάλεσε φόβους για ένα νέο κύμα περιφερειακής αστάθειας.

Σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τη Συρία, η οποία καταρρακώθηκε από περισσότερα από 13 χρόνια πολέμου που μετέτρεψε πόλεις σε ερείπια, σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.

Τώρα, οι δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες αποφεύγουν εδώ και χρόνια το κράτος υπό την ηγεσία του Άσαντ, πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν μια νέα διοίκηση στην οποία μια παγκοσμίως χαρακτηρισμένη τρομοκρατική ομάδα – η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – φαίνεται ότι θα έχει επιρροή.