«Βόμβα» από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ: Οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για σενάριο πολέμου

«Βόμβα» από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ: Οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για σενάριο πολέμου

«Μπορεί ο στρατός να κερδίζει τις μάχες, αλλά οι οικονομίες είναι αυτές που κερδίζουν τους πολέμους»

«Βόμβα» υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα. Ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής».

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν πολύ εγγύτερα στο 3% του ΑΕΠ για να καταστήσουν εφαρμόσιμα τα σχέδια της συμμαχίας» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Το συνολικό ποσοστό είναι πολύ πιο κοντά στο 3% του ΑΕΠ παρά στο 2%, τον υπάρχοντα στόχο της συμμαχίας, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης European Policy Centre, περιέγραψε ότι η αποτροπή υπερβαίνει κατά πολύ τις στρατιωτικές δυνατότητες και μόνο, καθώς όλα τα διαθέσιμα μέσα θα μπορούσαν και θα χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο.

«Το βλέπουμε αυτό με τον αυξανόμενο αριθμό πράξεων δολιοφθοράς, και η Ευρώπη το είδε αυτό με τον ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο Μπάουερ: «Νομίζαμε ότι είχαμε μια συμφωνία με την Gazprom, αλλά στην πραγματικότητα είχαμε μια συμφωνία με τον κ. Πούτιν. Και το ίδιο ισχύει και για τις υποδομές και τα αγαθά που ανήκουν στην Κίνα. Στην πραγματικότητα έχουμε μια συμφωνία με τον (Κινέζο πρόεδρο) Σι.

Ο Μπάουερ αναφέρθηκε στην εξάρτηση της Δύσης από τις προμήθειες της Κίνας, με το 60% του συνόλου των σπάνιων γαιών να παράγεται και το 90% να επεξεργάζεται εκεί. Όπως είπε, χημικά συστατικά για ηρεμιστικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και φάρμακα για χαμηλή αρτηριακή πίεση προέρχονται επίσης από την Κίνα.

«Είμαστε αφελείς αν πιστεύουμε ότι η Κίνα δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή τη δύναμη. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και την Αμερική πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εμπορικές αποφάσεις που λαμβάνουν έχουν στρατηγικές συνέπειες για την ασφάλεια του έθνους τους», τόνισε ο Μπάουερ.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής τους. Διότι, ενώ μπορεί ο στρατός να κερδίζει τις μάχες, οι οικονομίες είναι αυτές που κερδίζουν τους πολέμους».

«Περιμένω ότι υπό τη νέα κυβέρνηση (του Ντόναλντ) Τραμπ (στις ΗΠΑ), θα υπάρξει μια πολύ πιο έντονη συζήτηση για το πόσα περισσότερα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν η Ευρώπη και ο Καναδάς, και αυτή είναι μια υγιής και έγκυρη συζήτηση που πρέπει να γίνει» σημείωσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση ασκούσε έντονες πιέσεις και ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του θητεία ως πρόεδρος.

«Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις είναι μεγαλύτερες από τον Φεβρουάριο 2022, αλλά η ποιότητα αυτών των δυνάμεων έχει πέσει» τόνισε ακόμα ο Μπάουερ.

Η Ευρώπη συζητά το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων ή και μισθοφόρων (ιδιωτικές στρατιωτικές δυνάμεις) στην Ουκρανία ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο αναφέρει στο μεταξύ η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό αναμένοντας τη διακοπή των προμηθειών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν άναψε το «πράσινο φως» στο Κίεβο για τη χρησιμοποίηση πυραύλων ATACMS με μεγαλύτερη εμβέλεια πληγμάτων στο ρωσικό έδαφος.

Έντονα αντέδρασε το Κρεμλίνο στο δημοσίευμα της Le Monde ότι Εμανουέλ Μακρόν και Κερ Στάρμερ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολή στρατευμάτων, ή ιδιωτικών δυνάμεων ασφαλείας, στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν ομοφωνία σχετικά με την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων από τις χώρες τους ή τουλάχιστον μισθοφόρων για να υποστηρίξουν το Κίεβο, αλλά ορισμένοι «θερμοκέφαλοι» σκέφτονται αυτή την επιλογή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας