Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του Μανούσου Μανουσάκη

Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του Μανούσου Μανουσάκη

Το τελευταίο «αντίο» είπαν στον δημοφιλή σκηνοθέτη συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και πλήθος καλλιτεχνών και απλού κόσμου

Συγγενείς και φίλοι του Μανούσου Μανουσάκη τον αποχαιρέτησαν σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και θλίψης.

Η σορός του σπουδαίου σκηνοθέτη έφτασε στο Κοιμητήριο ακολουθούμενη από τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Πλήθος κόσμου περιμένε, προκειμένου να μπει και να τον αποχαιρετήσει μέσα στην αίθουσα τελετών, πριν ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, του θεάτρου και της τηλεόρασης και πολλοί συνεργάτες από τις δουλειές τις οποίες έχει αναλάβει και έχει φέρει σε πέρας με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρωταγωνιστές των πολύ γνωστών δραματικών σειρών που έμειναν στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης μίλησαν για έναν σπουδαίο επαγγελματία και για έναν καταπληκτικό άνθρωπο.

Ο δημοφιλής σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου από οξεία λευχαιμία, όπως αποκάλυψε η σύζυγός του. O Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία Βαρθολομαίος το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα, η ταινία αυτή προβλήθηκε και σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης το 1973 (οδός Βασ. Όλγας και οδός Μαρτίου), οι ηθοποιοί στο σύνολό τους σχεδόν ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορίνθιας.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία «Βαρθολομαίος» το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο, καθώς έγραψε το σενάριο κι έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα. Η ταινία προβλήθηκε σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης το 1973 (οδός Βασ. Όλγας και οδός Μαρτίου), οι ηθοποιοί στο σύνολό τους σχεδόν ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορινθίας, ενώ στην είσοδο του κινηματογράφου υπήρχε αστυνομικός της χούντας. Ακολούθησαν και άλλες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το «Άρχοντες» το 1978, «Η σκιάχτρα» το 1985, ενώ συμμετείχε στις ταινίες «Σουβλίστε τους»!

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Πιο συγκεκριμένα, ανέλαβε τη σκηνοθεσία των σειρών «Καλλικαντζαροδουλειές» (1985-1986), «Μικρογραφίες» (1986-1987) και «Τα καλύτερά τους χρόνια» (1989). Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα. Οι δραματικές σειρές οι οποίες σκηνοθέτησε βασίζονται σεναριακά σε απαγορευμένους έρωτες, ενώ κάποιες από αυτές («Ψίθυροι καρδιάς», «Άγγιγμα ψυχής», «Μη μου λες αντίο», «Η αγάπη ήρθε από μακριά») θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Στον κινηματογράφο έχει υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες «Παραλάβατε διορισμόν» το 1996, «Κόκκινος δράκος» το 1998 και «Ουζερί Τσιτσάνης» το 2015.