Τι αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή για το θέμα της γενοκτονίας - "Προκαλείτε τη νοημοσύνη της Δύσης"
Να αντιληφθεί πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει έναυσμα περαιτέρω ενίσχυσης των καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και συμβολής στην αδελφοσύνη και την ειρήνη μεταξύ των λαών, καλεί τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Παναγία Σουμελά.
Το κείμενο της ανοιχτής επιστολής, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού Χαράλαμπος Αποστολίδης και Στέφανος Τανιμανίδης, έχε ως εξής:
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Διαβάσαμε τις ατυχείς όσο και προκλητικές δηλώσεις σας, σε απάντηση της παραίνεσης που σας απηύθυνε από τη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ,να αναγνωρίσετε και να ζητήσετε μια ειλικρινή συγνώμη για την Γενοκτονία σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου. Δηλαδή την ίδια παραίνεση που σας απευθύνει και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2006, στην σχετική έκθεση προόδου για την συνέχιση του διαλόγου για την ενταξιακή σας πορεία σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Να συμβιβαστείτε επιτέλους με το ιστορικό σας παρελθόν και να αναγνωρίσετε ότι τα όσα τραγικά συνέβησαν σε βάρος των προγόνων μας, αλλά και σε βάρος Αρμενίων και Ασσυρίων, την περίοδο 1914-1922 και είχαν στον τελικό απολογισμό 353.000χιλ. αθώα θύματα συμπατριώτες, συγγενείς και φίλους μας. Να αναγνωρίσετε ότι αποτελούν εγκλήματα Γενοκτονίας ,αφού έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται στο άρθρο 2 της σύμβασης περί Γενοκτονίας του Ο.Η.Ε. του 1948».
Τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας κ. Joachim Cauck ,αλλά και του Γερμανικού κοινοβουλίου ,όπως και αυτές του Πάπα Φραγκίσκου του Α΄, με τις οποίες αναγνώρισαν τις Γενοκτονίες που τελέσθηκαν σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και τις σχετικές παραινέσεις τους προς την Τουρκική Δημοκρατία για αναγνώριση.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης και τις αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από τα Κοινοβούλια της Σουηδίας, της Κύπρου, της Αρμενίας και σειράς Κοινοβουλίων Πολιτειών και Δήμων στις Η.Π.Α. και την Αυστραλία, αλλά και την απόφαση του 2007 της «Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών», η οποία αποφαίνεται ότι τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής αποτελούν πράξεις γενοκτονίας για τα όσα οι πρόγονοί σας έκαναν σε βάρος μας.
Αντί όλων αυτών των αποφάσεων, οδηγιών και παραινέσεων που προαναφέραμε, με τις δηλώσεις σας προκαλείτε την νοημοσύνη όλης της δύσης μιλώντας για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή συγχωνεύσεως εθνικών μειονοτήτων από άλλα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα κ. Υπουργέ υπάρχει και ακμάζει σύμφωνα με τις Διεθνείς συνθήκες μουσουλμανική μειονότητα ( και όχι τουρκική) σε αντίθεση με τον αφανισμό κάθε ελληνικής χριστιανικής ή και αλλοδόξου προς το Ισλάμ μειονότητας.
Αλήθεια συγκρίνατε ποτέ την πληθυσμιακή αύξηση και τον πρόοδο της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα με τον αφανισμό αυτής της Κωνσταντινουπόλεως και άλλων περιοχών στην χώρα σας; Που βρίσκονται και πως διαβιούν οι Ασσύριοι, οι Ρωμαίοι Πόντιοι, οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες και δεκάδες άλλες εθνικές μειονότητες στη χώρα σας; Αλήθεια κύριε Υπουργέ δεν σας έχουν πληροφορήσει ότι στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες τζαμιά ενώ στην χώρα σας έχετε βανδαλίσει και μετατρέψει σε στάβλους ελληνοχριστιανικά μνημεία που άλλα τα καταστρέφετε και άλλα τα αξιοποιείται ως τουριστικά αξιοθέατα και μας επιτρέπετε σε ορισμένα εξ αυτών την πρόσβαση όταν και όποτε εσείς κρίνετε ωφέλιμο για εσάς;
Αγνοείτε κ. υπουργέ το περσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καταδικάστηκε η χώρα σας για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς Τραπεζούντας σε τζαμί; Ή την απρέπεια σας να χρησιμοποιείτε επίσης ως τζαμί την Αγιά Σοφιά Κωνσταντινουπόλεως? Ή τις απαγορεύσεις σας για της λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκη;
Αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκεστε σε περίοδο φοβερής εσωτερικής κρίσεως και ανακατατάξεων. Διαβλέπουμε ως ψυχραιμότεροι υμών την προϊούσα ισλαμοποίηση του κράτους σας. Όμως αυτό δεν σας δίνει κανένα δικαίωμα από θύτες και περιφερειακούς ταραξίες να παριστάνετε τις "αθώες περιστερές" και να προσβάλετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας. Είναι ανεπίτρεπτο επίσης να αγνοείτε όλες τις συστάσεις των ηγετών των δημοκρατικών χωρών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ και να προσπαθείτε να εξάγετε την εσωτερική σας κρίση, την εσωτερική κρίση που διέρχεται το πολίτευμά σας και τις κοινωνικές σας συγκρούσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σουηδία , Γαλλία, Αυστρία , ΕΕ , ΗΠΑ κλπ.
Πρέπει να σημειώσουμε κ. Υπουργέ ότι την περασμένη δεκαετία που επισκεπτόμαστε τον Πόντο και λειτουργούμε το Μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα, δεχόμαστε την ζεστασιά και την αγκαλιά όλων των κατοίκων του Πόντου με τους οποίους συνεορτάζουμε, αλληλοφιλοξενούμεθα, αναπτύσσουμε θερμότατες σχέσεις, χορεύουμε τους ίδιους χορούς και συνεννοούμαστε στην ίδια αρχαία ελληνική διάλεκτο την ρωμαίικη ποντιακή διάλεκτο. Είναι προφανές ότι αυτό σας ανησυχεί. Είναι λάθος να σας ανησυχεί η σύσφιξη και το αίσθημα αδελφοσύνης μεταξύ των Ρωμαίων Ποντίων της Ελλάδος - Ελλήνων υπηκόων και των Ρωμαίων ποντίων χριστιανών ή κρυπτοχριστιανών ή και μουσουλμάνων - τούρκων πολιτών.
Κ. Υπουργέ των Εξωτερικών της γείτονος χώρας, δεν διακατεχόμεθα από τάσεις ρεβανσισμού, μισαλλοδοξίας από επιθυμίες - όπως εσείς υποθέτετε - αποσχιστικών κινημάτων στον Πόντο ή ιδέες διάσπασης της ενότητας της τουρκικής Δημοκρατίας στον Πόντο. Η μοναδική απαίτηση μας αφορά την ιστορική μνήμη και την αποκατάστασή της. Η μοναδική μας απαίτηση είναι η έκφραση μιας ειλικρινούς συγγνώμης για όσα εγκλήματα διεπράχθησαν εις βάρος μας πριν από 100 χρόνια και για τα οποία προφανώς δεν είναι υπεύθυνος ο σημερινός τουρκικός λαός όπως δεν ήταν υπεύθυνος και ο σημερινός γερμανικός λαός για τις θηριωδίες των ναζί απέναντι στους Εβραίους, του Πολωνούς και άλλους λαούς της Ευρώπης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πρόεδρος μας λοιπόν, Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ούτε να διχάσει ήθελε και θέλει ούτε -όπως ισχυρίζεστε- να προκαλέσει. Προτιμότερον τελικώς θα είναι για σας στην παρούσα ιστορική στιγμή αφενός μεν να ασχοληθείτε με τον δικό σας Πρόεδρο και τον εκδημοκρατισμό της Χώρας σας και αφετέρου να αντιληφθείτε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει έναυσμα περαιτέρω ενίσχυσης των καλών μας σχέσεων και συμβολής σας στην αδελφοσύνη και την ειρήνη μεταξύ των λαών. Σας ευχόμαστε αδελφοσύνη και ειρήνη στη Χώρα σας αλλά και αδελφοσύνη και ειρήνη με τους γείτονές σας και τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου".