Reuters: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συζήτηση με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Reuters: Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συζήτηση με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ωστόσο, το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δεν χτυπά «επί του παρόντος»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός στο να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, αλλά αποκλείει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει ότι το Κίεβο θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές με γνώση των σκέψεων του Κρεμλίνου.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο την ώρα που η Μόσχα ελέγχει ένα κομμάτι της Ουκρανίας περίπου στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Βιρτζίνια και προελαύνει με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της εισβολής του 2022.

Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο πρόεδρος Πούτιν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη μεσολάβηση του Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να παγώσει η σύγκρουση κατά μήκος των μετωπικών γραμμών.

Μπορεί να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σχετικά με την ακριβή διαίρεση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που ζήτησαν όλοι ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.

Κι ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν εξ ολοκλήρου μέρος της Ρωσίας, υπό την προστασία της πυρηνικής ομπρέλας της χώρας, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας, ενώ περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή των ουκρανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με στοιχεία από τη γραμμή του μετώπου.

Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στο να αποσυρθεί από τα σχετικά μικρά κομμάτια εδάφους που κατέχει στις περιοχές του Χάρκοβο και του Μικολάιβ, στα βόρεια και νότια της Ουκρανίας, όπως είπαν δύο από τους αξιωματούχους.

Ο Πούτιν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις «πραγματικότητες» στο έδαφος, αλλά ότι φοβάται μια βραχύβια εκεχειρία που θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.

«Αν δεν υπάρξει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ύπαρξη οποιωνδήποτε σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν στις 7 Νοεμβρίου στην ομάδα συζήτησης Βαλντάι.

«Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται διαρκώς ως εργαλείο στα λάθος χέρια και κατά των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιονδήποτε διακανονισμό – και να αυξήσει τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς σκληροπυρηνικοί πιέζουν για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας. Χθες, Τρίτη, το Κίεβο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πυραύλους για να πλήξει σε βάθος το ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία έκανε λόγο για μείζονα κλιμάκωση.

Αν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, είπαν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά.

«Ο Πούτιν έχει ήδη δηλώσει πως το πάγωμα της σύγκρουσης δεν πρόκειται επ’ ουδενί να λειτουργήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Ρόιτερς, μερικές ώρες αφότου οι Ρώσοι ανέφεραν τα πλήγματα των ATACMS. «Και η έγκριση της χρήσης πυραύλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το άρθρο αυτό.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ Στίβεν Τσανγκ είπε στο Ρόιτερς σχετικά με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να φέρει στο τραπέζι και τις δύο πλευρές για να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να δουλέψουν για να τελειώσει ο πόλεμος και να σταματήσουν οι σκοτωμοί».

Εγγυήσεις ασφαλείας, όρια στις ένοπλες δυνάμεις

Ενώ η Ρωσία δεν θα ανεχθεί ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ούτε παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, είναι ανοικτή για να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, σύμφωνα με τους πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους.

Άλλες ουκρανικές παραχωρήσεις, για τις οποίες θα μπορούσε να ασκήσει πίεση το Κρεμλίνο, περιλαμβάνουν να συμφωνήσει το Κίεβο στον περιορισμό του μεγέθους των ένοπλων δυνάμεών του και να δεσμευθεί να μην περιορίσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας, ανέφεραν τα πρόσωπα αυτά.

Ο Ντιμίτρι Σίμες, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Σοβιετική Ένωση το 1973 και είναι ένας από τους Ρώσους με τις καλύτερες διασυνδέσεις στην Αμερική, δήλωσε πως μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα για να τελειώσει ο πόλεμος.

Όμως μια ευρύτερη, διαρκής συμφωνία, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για την ασφάλεια τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εκπονηθεί, πρόσθεσε.

«Μια μεγάλη συμφωνία, κατά την άποψή μου, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ».

«Σκληρή αλήθεια: Η Ρωσία κερδίζει»

Η Ρωσία ελέγχει το 18% της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης ολόκληρης της Κριμαίας, ουκρανικής χερσονήσου που προσάρτησε το 2014, το 80% του Ντονμπάς -οι περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ- και πάνω από το 70% των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας. Ελέγχει επίσης λίγο λιγότερο από το 3% της περιφέρειας του Χαρκόβου και ένα μικρό κομμάτι του Μικολάιφ.

Συνολικά η Ρωσία κατέχει πάνω από 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους. Η Ουκρανία ελέγχει περίπου 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ.

Στο εσωτερικό, ο Πούτιν θα μπορούσε να «πουλήσει» μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο της οποίας η Ρωσία θα κρατούσε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του Ντονέτσκ του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας ως μια νίκη που διασφαλίζει την υπεράσπιση των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία και εγγυάται τη χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Το μέλλον της ίδιας της Κριμαίας δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, δήλωσαν όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Ένας από τους αξιωματούχους, μια υψηλόβαθμη πηγή που γνωρίζει αυτά που συζητούνται σε κορυφαίο επίπεδο στο Κρεμλίνο, δήλωσε πως η Δύση θα πρέπει να αποδεχθεί τη «σκληρή αλήθεια» ότι όλη η υποστήριξη που παρείχε στην Ουκρανία δεν μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.

Ο Πούτιν, ένας πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB που παρακολούθησε τη Σοβιετική Ένωση να καταρρέει ενώ στάθμευε στη Δρέσδη, πήρε ο ίδιος την απόφαση για την εισβολή στην Ουκρανία με λίγες μόνο συμβουλές από μια πολύ μικρή ομάδα έμπιστων συμβούλων, είπαν στο Ρόιτερς 10 ρωσικές πηγές που γνωρίζουν τι σκέπτεται το Κρεμλίνο.

Παρομοίως θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τους πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους.

Όταν ερωτήθηκαν πώς μπορεί να μοιάζει μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, δύο από τις ρωσικές πηγές αναφέρθηκαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο είχε σχεδόν εγκριθεί τον Απρίλιο του 2022 έπειτα από συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και στο οποίο ο Πούτιν έχει αναφερθεί δημόσια ως εν δυνάμει βάση για μια συμφωνία.

Βάσει του σχεδίου αυτού, αντίγραφο του οποίου είδε το Ρόιτερς, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε διαρκή ουδετερότητα με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας από τους Ρώσους αξιωματούχους είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία αν η Ουκρανία δεν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι πώς να αποφευχθεί μια συμφωνία που θα κλείδωνε τη Δύση σε εν δυνάμει άμεση αντιπαράθεση κάποια μέρα με τη Ρωσία».

Πεσκόφ: Το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την εκτόνωση κρίσεων δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος

Η ειδική τηλεφωνική γραμμή, που δημιουργήθηκε για την εκτόνωση κρίσεων ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο, δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική προεδρία, καθώς αυξάνονται οι πυρηνικοί κίνδυνοι εν μέσω των υψηλότερων εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση εδώ και δεκαετίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μείωσε χθες, Τρίτη, τις προϋποθέσεις για πυρηνικό πλήγμα σε απάντηση σε ένα ευρύτερο φάσμα συμβατικών επιθέσεων, λίγες μόνον ημέρες μετά τις αναφορές ότι η Ουάσινγκτον επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε χθες κατά την 1.000ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για πλήγμα στη ρωσική επικράτεια, επωφελούμενη από την πρόσφατα δοθείσα άδεια από την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η ειδική τηλεφωνική γραμμή, που είναι γνωστή ως «κόκκινο τηλέφωνο», μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον δημιουργήθηκε το 1963 για να μειωθούν οι παρανοήσεις που πυροδότησαν την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, επιτρέποντας την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Έχουμε μια ειδική ασφαλή γραμμή για επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Επιπλέον ακόμη και για βιντεοεπικοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν αυτή χρησιμοποιείται αυτήν την περίοδο, ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι».

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η χρήση πυραύλων ATACMS, που είναι οι μεγαλύτερου βεληνεκούς πύραυλοι με τους οποίους έχει εφοδιάσει η Ουάσινγκτον την Ουκρανία μέχρι στιγμής, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Δύση θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο πόλεμος, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία εισβάλοντας σε πλήρη κλίμακα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει καταστρέψει εκατοντάδες ουκρανικές πόλεις και χωριά, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους, στην μεγάλη πλειονότητά τους Ουκρανούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στο NATO να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό χρειάζεται για να καταστραφούν στρατιωτικές υποδομές, όπως και υποδομές μεταφορών που παίζουν σημαντικό ρόλο στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι τα όπλα αυτού του είδους δεν μπορούν να εκτοξευτούν χωρίς άμεση επιχειρησιακή υποστήριξη από τις ΗΠΑ και ότι η χρήση τους θα καταστήσει την Ουάσινγκτον άμεσα εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο, προκαλώντας ρωσικά αντίποινα.

Ρώσοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι η κρίση τώρα ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον είναι συγκρίσιμη με την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου βρέθηκαν κοντύτερα από ποτέ σε έναν εκούσιο πυρηνικό πόλεμο, και σημειώνουν ότι η Δύση κάνει λάθος αν πιστεύει ότι η Ρωσία θα υποχωρήσει όσον αφορά την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τα πυρηνικά όπλα μέσο αποτροπής και ότι το επικαιροποιημένο πυρηνικό της δόγμα αποσκοπεί να καταστήσει σαφές σε δυνητικούς εχθρούς ότι είναι αναπόφευκτο να προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που επιτεθούν στη Ρωσία.

Σήμερα, ο Πεσκόφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Δύση επιδιώκει να καταφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, επιτρέποντας στο Κίεβο να πλήξει στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια με τα αμερικανικής κατασκευής όπλα.

«Και βεβαίως χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως ένα εργαλείο στα χέρια τους για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους», σημείωσε ο Πεσκόφ.