ΕΕ και Ρωσία συγκινήθηκαν από τον μικρό Ομράν και ζητούν διακοπή των μαχών

Ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων και η συνέχιση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αξίωσαν σήμερα «την άμεση διακοπή» των μαχών στο Χαλέπι, τη μεγαλούπολη της βόρειας Συρίας, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων και η συνέχιση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Φεντερίκας Μογκερίνι, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Το αίτημα αφορά το να «επιτραπούν οι ιατρικές διακομιδές, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκατασταθούν βασικές υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης», υπογράμμισε η Μογκερίνι, διευκρινίζοντας ότι μιλά εξ ονόματος της «Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της».

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την κλιμάκωση της βίας, τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς (...) οι οποίοι θέτουν ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων», έγραψε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επίσης και η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει «από την επόμενη εβδομάδα» να εφαρμόζει μια εβδομαδιαία διακοπή των επιχειρήσεων για 48 ώρες στο Χαλέπι. 

Δείτε το βίντεο που συγκλόνισε τον πλανήτη: Το αγοράκι του Χαλεπιού: Η εικόνα ενός παιδιού μετά από βομβαρδισμό

Νωρίτερα σήμερα ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη συριακή σύρραξη, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, κατήγγειλε από τη Γενεύη ότι καμιά αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει καταφέρει να μπει σε πολιορκημένες κοινότητες στη Συρία εδώ κι έναν μήνα. 

Το Χαλέπι αποτελεί εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες θέατρο μιας κρίσιμης σημασίας μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και εκείνες των ανταρτών. Σήμερα, σύμφωνα με μια ΜΚΟ, αεροσκάφη του καθεστώτος και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.