Η επίμαχη σκηνή είναι εννέα λεπτά μεγαλύτερης διάρκειας από την αρχική, κλασσική ταινία του 1959 με τον Τσάρλτον Ίστον
Την ερχόμενη Τετάρτη κάνει την παγκόσμια πρώτη το ριμέικ της επικής ταινίας «Μπεν Χουρ», του 1959 που είχε κερδίσει 11 Όσκαρ. Όμως οι δημιουργοί της νέας εκδοχής τονίζουν ότι η περίφημη αρματοδρομία της ταινίας βασίζεται και πάλι στους ανθρώπους και τα άλογα και όχι στα ειδικά εφέ.
Ο ηθοποιός Τζακ Χιούστον υποδύεται τον Εβραίο πρίγκιπα Μπεν Χουρ -στην πρώτη ταινία τον ρόλο είχε παίξει ο Τσάρλτον Ίστον το 1959 - ο οποίος έχει πωληθεί ως σκλάβος, από τους Ρωμαίους κατακτητές, αλλά επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση.
Όπως δήλωσε ο παραγωγός της ταινίας Μαρκ Μπαρνέτ η αρματοδρομία, που είναι εννέα λεπτά μεγαλύτερης διάρκειας από την αρχική ταινία, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά εφέ μόνο για τις σκηνές καταστροφής.
«Αληθινά άλογα τρέχουν και οδηγούνται από τους ηθοποιούς. Συμμετείχαν 32 άλογα, οκτώ άρματα έκαναν τον γύρο της αρένας αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, μερικές φορές πάνω σε έναν τροχό», δήλωσε.
«Στις σκηνές που σκοτώνονται τα άλογα, τότε χρησιμοποιούμε ειδικά εφέ, αλλά το υπόλοιπο μέρος της αρματοδρομία γίνεται από πραγματικά άλογα και από τους ηθοποιούς», επισήμανε ο Μπαρνέτ.
Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 8 Σεπτεμβρίου και η σύγκριση με την κλασσική θα είναι μάλλον άνιση.
Ο Μπεν Χουρ ήταν υποψήφιος για 12 βραβεία Όσκαρ και τελικά κέρδισε 11. Κατέχει έτσι το ρεκόρ των περισσότερων Βραβείων Όσκαρ μαζί με τις ταινίες Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά καιΤιτανικός. Η απονομή των Όσκαρ έγινε στις 4 Απριλίου του 1960.
Οι κατηγορίες στις οποίες βραβεύτηκε η ταινία είναι οι εξής:
- Καλύτερη Ταινία
- Καλύτερη Σκηνοθεσία
- Α' Ανδρικός ρόλος
- Β' Ανδρικός ρόλος
- Καλύτερο Μοντάζ
- Καλύτερη Φωτογραφία
- Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση
- Καλύτερα Κοστούμια
- Καλύτερη μουσική επένδυση
- Καλύτερος Ήχος
- Καλύτερα Οπτικά Εφέ
- Επίσης προτάθηκε για το Καλύτερο προσαρμοσμένο σενάριο
Χρυσές Σφαίρες
Η ταινία Μπεν Χουρ προτάθηκε το 1960 για Χρυσές Σφαίρες σε πέντε κατηγορίες. Κέρδισε στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία (Δραματική), Β' Ανδρικός Ρόλος (Στίβεν Μπόιντ) και Καλύτερος Σκηνοθέτης. Ο Τσάρλτον Ίστον προτάθηκε για βραβείο στην κατηγορία Α' Ανδρικός Ρόλος, την οποία όμως δεν πήρε.