Πρόωρες εκλογές το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σήμερα ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δίκιο να παύσει τον υπουργό Οικονομικών, επιφέροντας το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, και επέμεινε πως η Γερμανία εξακολουθεί να μπορεί να λειτουργεί.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ των δημοσιονομικά συντηρητικών Ελεύθερων Δημοκρατών δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας το θεμελιώδες καθήκον της σύνταξης του προϋπολογισμού και έχασε τον σεβασμό των άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ο Χάμπεκ στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.
«Στη βάση αυτή, η απόφαση του καγκελαρίου ήταν εύλογη. Ήταν συνεπής και απαραίτητη σ' αυτό το σημείο» πρόσθεσε ο Χάμπεκ.
Ερωτηθείς αν η Γερμανία εξακολουθεί να μπορεί να λειτουργεί, ο Χάμπεκ δήλωσε στο ραδιοσταθμό: «Ναι, φυσικά μπορούμε», προσθέτοντας πάντως ότι «δεν έχουμε πλέον πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».
Καθώς η κατάρρευση της κυβέρνησης ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές, ο Χάμπεκ πρόσθεσε πως δεν προτίθεται να υπηρετήσει ως προσωρινός υπουργός Οικονομικών.
Παρελθόν η τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς
Η κεντρο-αριστερή τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στη Γερμανία αποτελεί παρελθόν. Η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είχαν ξεκινήσει από καιρό αλλά κορυφώθηκαν χθες το βράδυ σε αποτυχημένη, τελευταία προσπάθεια του καγκελάριου Σολτς να γεφυρωθούν οι διαφορές και να καλυφθούν τα κενά στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Η γερμανική οικονομία που είναι σε στασιμότητα χρειάζεται επενδύσεις, σημαντικό είναι και το βάρος της Γερμανίας από τη στήριξη της Ουκρανίας μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την αναμενόμενη μείωση της αμερικανικής υποστήριξης.
Αυτά συνιστούν «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», βάσει του άρθρου 115 του συντάγματος που επιτρέπει την παράκαμψη του «φρένου χρέους» για τον πρόσθετο δανεισμό.
Η επίμονη άρνηση του φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ να δεχθεί την παράκαμψη του «φρένου χρέους» οδήγησε τον καγκελάριο Σολτς στην απόφαση να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών. Κατηγόρησε τον Λίντνερ ότι «αθετούσε συνεχώς τα συμφωνηθέντα μεταξύ των εταίρων, εμπόδιζε νομοθετικές πρωτοβουλίες και λειτουργούσε ανεύθυνα με γνώμονα το κομματικό όφελος. «Δεν υπάρχει πλέον η βάση εμπιστοσύνης για συνέχιση της συνεργασίας», είπε ο Σολτς.
Η κυβερνητική κρίση σοβούσε από καιρό, αλλά κορυφώθηκε χθες. Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ένα 18σέλιδο κείμενο θέσεων που χειροκρότησε η συντηρητική αντιπολίτευση CDU/CSU, αλλά απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τους κυβερνητικούς εταίρους Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, επειδή περιελάμβανε περικοπές κοινωνικών παροχών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων για το κλίμα.
Η Γερμανία μπήκε πλέον σε προεκλογική τροχιά. Ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι στις 15 Ιανουαρίου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Ομοσπονδιακή Βουλή. Δεν θα τη λάβει και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη διάλυση του Μπούντεσταγκ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν μετά από 60 μέρες, περί τα τέλη Μαρτίου, έξι μήνες πριν την κανονική λήξη της θητείας το Σεπτέμβριο του 2025.
Η τελευταία προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος για τον προϋπολογισμό του 2025 δεν απέδωσε. Ο Λίντνερ πρότεινε στον καγκελάριο να πάνε άμεσα σε εκλογές, με σκεπτικό ότι το όχι του καγκελάριου θα τού έδινε άλλοθι για ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση, μαζί με τους υπουργούς του σοσιαλδημοκρατικού SPD. Ωστόσο, ο Σολτς έκλεψε την παράσταση αφού απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών, σηματοδοτώντας πρακτικά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.