Στέφανος Κασσελάκης: Πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα η εκλογή Τραμπ

Στέφανος Κασσελάκης: Πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα η εκλογή Τραμπ

«Το ότι 87 μικροί "τραμπίσκοι" με κατηγορούν για τραμπισμό εμένα είναι το άκρον άωτον της ειρωνείας»

Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Υποστήριζα Δημοκρατικούς, όλη μου τη ζωή τους έχω στηρίξει και θεωρώ ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν ήταν μια καλή διακυβέρνηση για τις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα, νομίζω το Δημοκρατικό Κόμμα έπρεπε να είναι πιο προετοιμασμένο, με μια πιο ανοιχτή διαδικασία για εκλογή προέδρου».

Σε ερώτηση για το τι καθιστά τόσο ανθεκτικό τον Τραμπ, απάντησε ότι δεν θα υπάρχουν αντίβαρα μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα, όπου μάλιστα «υπάρχει επιρροή της εκτελεστικής και στη δικαστική εξουσία», ενώ χαρακτήρισε πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα την εκλογή Τραμπ, θεωρώντας πως η χώρα πλέον «δεν μπορεί να στηριχτεί στις διεθνείς συμμαχίες», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι ζήτημα πια για την Ευρώπη να δείξει την αυτονομία της. Αυτό το οποίο έχουμε δει και στις Ευρωεκλογές, όπου στην ουσία οι Βρυξέλλες θεωρούνται διοικητήριο-διευθυντήριο, το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ τώρα. Ο κόσμος δεν θέλει πια τη συμβατική ξύλινη πολιτική, δεν αισθάνεται ότι η διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας φτάνει στην τσέπη του, έχει μεγάλη ανασφάλεια και προσβλέπει σε λύσεις περισσότερου λαϊκισμού. Ο προοδευτικός χώρος έχει απέναντί του μια μεγάλη δυσκολία, οφείλουμε να φτιάξουμε νέο οικονομικό αφήγημα.

Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις μια «ανάσα» από το Συνέδριο που ξεκινάει την Παρασκευή, με τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει ειδική μνεία στη χθεσινοβραδινή απομάκρυνση δυο στελεχών φίλα προσκείμενων στον ίδιο, την κυρία Κασιμάτη και τον κύριο Μωραΐτη. «Απομάκρυναν αυτά τα στελέχη επειδή έθεταν ενστάσεις για τις διαγραφές που πάνε να κάνουν σε ολόκληρες γεωγραφίες της χώρας. Διαγράφουν διοργανώσεις ολόκληρες προφανώς εκεί που έχουμε μεγάλες πλειοψηφίες, όπως στην Αθήνα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα νούμερα είναι συντριπτικά υπέρ της πλευράς του σε επίπεδο βάσης και συνέδρων, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «προφανώς δεν έχει κανείς δικαίωμα να διαγράφει ανθρώπους, καταπατώντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους». Όπως είπε, πρόκειται για κάτι παράνομο και αντιδημοκρατικό. «Φαντάζεστε να είχα κάνει εγώ συνεδρίαση τα μεσάνυχτα με προγραφές; Έναν χρόνο κάναμε Πολιτικές Γραμματείες και υπήρχαν διαρροές και κατηγορίες μέσα από τις συνεδριάσεις. Φαντάζεστε εγώ να διέγραφα μέλη τότε;».

«Το ότι 87 μικροί "τραμπίσκοι" με κατηγορούν για τραμπισμό εμένα είναι το άκρον άωτον της ειρωνείας. Ας κοιτάξουν λίγο τις δικές τους πρακτικές κι ας αφήσουν εμάς να προσπαθήσουμε να μην αποκλειστεί κανείς. Το μείζον ζήτημα δεν είναι αν θα είμαι εγώ υποψήφιος πρόεδρος, αλλά ο αποκλεισμός εκλεγμένων συνέδρων. Δεν είναι λυπηρό να γίνεται ολόκληρο Συνέδριο για να αποκλειστεί ένας μόνο άνθρωπος;» αναρωτήθηκε αποκλείοντας κάθε σενάριο για νέο κόμμα.