Σε ένα από τα πιο άγρια περιβάλλοντα του πλανήτη βρέθηκε ένας παράδεισος γαστρονομίας!
Απότομοι γκρεμοί, βαθειές κοιλάδες, απομονωμένα διάσπαρτα χωριά κι ένας καιρός ανελέητος: η περιοχή Παμίρ, στα σύνορα Αφγανιστάν και Τατζικιστάν (μέσα στην αφγανική επικράτεια) είναι ένα από τα πιο άγρια – από περιβαλλοντικής και καιρικής άποψης- μέρη του πλανήτη.
Κι όμως, το Καλύτερο Βιβλίο Γαστρονομίας για το 2016, στα Gourmand World Cookbook Awards, το κέρδισε ένας... τσελεμεντές με 100 συνταγές από την περιοχή Παμίρ.
Το έργο ξεκίνησε το 2009 όταν η διδακτορική φοιτήτρια Jamila Haider και ο Ολλανδός βοτανολόγος Fredrik van Oudenhoven, συναντήθηκαν ενώ και οι δυο εργάζονταν στο Τατζικιστάν. Αμέσως ανακάλυψαν την κοινή τους αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την περιοχή Παμίρ και τον μακραίωνο ιδιαίτερο πολιτισμό της που πια παρακμάζει από την «έφοδο» της παγκοσμιοποιημένης κουλτούρας και τους νέους που εγκαταλείπουν την άγρια ιδιαίτερη πατρίδα τους, χωρίς να έχουν σκοπό να ξαναγυρίσουν στα αφιλόξενα αυτά βουνά.
Οι δυο συγγραφείς του βιβλίου (που τελικά κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο) έμαθαν τις συνταγές που περιλαμβάνει από γιαγιάδες των Παμίρ, που διασώζουν μέχρι σήμερα τις συνταγές, στόμα με στόμα, μέσα από την προφορική παράδοση.
Κάθε συνταγή δεν είναι απλά μια λίστα υλικών και μια περιγραφή εκτέλεσης της αλλά μια ολόκληρη ιστορία για το λαό Παμίρ, την άγρια πατρίδα τους, τους θρύλους τους αλλά και την ιδιότυπη σχέση τους με το όπιο.
Και όμως αυτή η άγονη και αφιλόξενη γη είναι – με κάποιο τρόπο- πλούσια σε υλικά. Ενώ οι ντόπιοι γνωρίζουν ένα σωρό... κόλπα για το πώς να αποθηκεύουν το κρέας χωρίς να χρειάζονται ψυγείο ή πως να μετατρέπουν τα φυτά και τα βότανα σε φάρμακα και βάλσαμο.
Ένα ενδεικτικό υλικό είναι το ρας-κακχτ, ένας τύπος κόκκινου σταριού με το οποίο φτιάχνεται το πιάτο Μπαχτ. Ένα πιάτο με υψηλή θρεπτική και θερμιδική αξία (απαραίτητη για άγονα και κρύα περιβάλλοντα) και πολύ γλυκειά γεύση.
Οι Haider και van Oudenhoven δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το πως «μια τόσο απομακρυσμένη και αφιλόξενη γη μπορεί να έχει τόσο εκπληκτικά, μοναδικά και νόστιμα υλικά» στη κουζίνα της.
Οι συγγραφείς του βιβλίου μάλιστα επέστρεψαν στην περιοχή Παμίρ με 1.700 αντίτυπα για τους ντόπιους. Κάποιοι εξετίμησαν τόσο πολύ τη δουλειά που έβαλαν το βιβλίο αυτό με τις συνταγές δίπλα στο Κοράνι!
Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών BBC Travel