Ανείπωτος θρήνος στην Ισπανία μετά τις φονικές πλημμύρες: Πάνω από 200 οι νεκροί – Η χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας

Ανείπωτος θρήνος στην Ισπανία μετά τις φονικές πλημμύρες: Πάνω από 200 οι νεκροί – Η χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας

Ψάχνουν για αγνοούμενους στη λάσπη

Σε 202 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες μόνο στην περιοχή της Βαλένθια την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές. Τουλάχιστον τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε άλλες περιοχές. Είναι ήδη η χειρότερη καταστροφή της χώρας που σχετίζεται με πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία και ο αριθμός των νεκρών είναι εξαιρετικά υψηλός για μία μόνο χώρα στην Ευρώπη από τότε που οι πλημμύρες στη Ρουμανία σκότωσαν 209 ανθρώπους το 1970, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα, τρεις ημέρες μετά τις ιστορικές πλημμύρες που σάρωσαν αρκετές πόλεις στη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία, το αρχικό σοκ έδωσε τη θέση του στην οργή, την απογοήτευση και ένα κύμα αλληλεγγύης την Παρασκευή.

Πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι από συσσωρευμένα οχήματα και συντρίμμια, σε ορισμένες περιπτώσεις εγκλωβίζοντας τους κατοίκους στα σπίτια τους. Ορισμένες περιοχές δεν έχουν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις.

 

Οι ζημιές από την καταιγίδα της Τρίτης και της Τετάρτης θύμιζαν τις συνέπειες ενός τσουνάμι, με τους επιζώντες να πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους, καθώς θρηνούν αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν στην πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.

«Η κατάσταση είναι απίστευτη. Είναι μια καταστροφή και υπάρχει πολύ λίγη βοήθεια», δήλωσε ο Emilio Cuartero, κάτοικος της Masanasa, στα περίχωρα της Βαλένθια, σύμφωνα με το Associated Press. «Χρειαζόμαστε μηχανήματα, γερανούς, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στις περιοχές. Χρειαζόμαστε μεγάλη βοήθεια. Και ψωμί και νερό».

Στην Chiva, οι κάτοικοι καθάριζαν την Παρασκευή τα συντρίμμια από τους γεμάτους λάσπη δρόμους. Η πόλη της Βαλένθια δέχθηκε την Τρίτη μέσα σε οκτώ ώρες περισσότερη βροχή από ό,τι τους προηγούμενους 20 μήνες, και το νερό υπερχείλισε ένα ρέμα που διασχίζει την πόλη, διαλύοντας δρόμους και τοίχους σπιτιών.

Η δήμαρχος, Amparo Fort, δήλωσε στο ραδιόφωνο RNE ότι «ολόκληρα σπίτια έχουν εξαφανιστεί, δεν ξέρουμε αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα ή όχι».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι είχαν ανασυρθεί 158 πτώματα – 155 στη Βαλένθια, δύο στην περιοχή Καστίλλη-Λα Μάντσα και ένα ακόμη στην Ανδαλουσία. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και στρατιώτες ασχολούνται με την αναζήτηση άγνωστου αριθμού αγνοουμένων, πολλοί από τους οποίους υπάρχουν φόβοι ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε διαλυμένα οχήματα ή πλημμυρισμένα γκαράζ.

«Ήμουν εκεί όλη μου τη ζωή, όλες οι αναμνήσεις μου είναι εκεί, οι γονείς μου ζούσαν εκεί… και τώρα μέσα σε μία νύχτα χάθηκαν όλα», δήλωσε στο Associated Press ο κάτοικος της Chiva, Juan Vicente Pérez. «Αν περιμέναμε άλλα πέντε λεπτά, δεν θα ήμασταν εδώ σε αυτόν τον κόσμο».

Ο Juan Ramón Adsuara, δήμαρχος της Alfafar, δήλωσε ότι η βοήθεια δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή για τους κατοίκους που έχουν παγιδευτεί σε μια «ακραία κατάσταση».

«Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πτώματα στα σπίτια τους. Είναι πολύ θλιβερό. Οργανωνόμαστε, αλλά μας τελειώνουν τα πάντα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Πηγαίνουμε με φορτηγά στη Βαλένθια, αγοράζουμε και επιστρέφουμε, αλλά εδώ είμαστε εντελώς ξεχασμένοι».

Το ορμητικό νερό μετέτρεψε στενούς δρόμους σε παγίδες θανάτου και δημιούργησε ποτάμια που διέσχισαν σπίτια και επιχειρήσεις, αφήνοντας πολλά ακατοίκητα. Κάποιοι λεηλάτησαν καταστήματα και οι Αρχές συνέλαβαν 50 άτομα.

 

Ο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι η καταστροφή «δεν έχει τελειώσει» – Ψάχνουν για αγνοούμενους στη λάσπη

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς προειδοποίησε ότι η καταστροφή «δεν έχει τελειώσει» και κήρυξε τη Βαλένθια «ζώνη καταστροφής».

«Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε τα θύματα και τους αγνοούμενους, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να τερματιστεί ο πόνος των οικογενειών τους», δήλωσε ο Σάντσεθ μετά από συνάντηση με αξιωματούχους και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Βαλένθια.

 

Η Ισπανία άρχισε το επίσημο τριήμερο εθνικό πένθος την Πέμπτη με τις σημαίες μεσίστιες στα επίσημα κτίρια. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η καταστροφή στην Ισπανία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση των αυτοκαταστροφικών συνεπειών της καταστροφής της φύσης από τον άνθρωπο.

Οι καταρρακτώδεις βροχές -που σε ορισμένες περιοχές έφτασαν σε οκτώ ώρες σε ύψος ενός έτους- κατέκλυσαν πόλεις όπως η Βαλένθια και η Μάλαγα, με πολλούς να βρίσκονται «παγιδευμένοι σαν αρουραίοι» στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, περιτριγυρισμένοι από τα νερά που ανέβαιναν γρήγορα.

 

 

Μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν ακόμη «δεκάδες και δεκάδες» αγνοούμενοι στη νοτιοανατολική Ισπανία, 48 ώρες μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες, όπως ανακοίνωσε ένας υπουργός.

Είναι η πρώτη φορά που οι ισπανικές αρχές έδιναν μια, έστω ασαφή, εκτίμηση για τον αριθμό των αγνοουμένων.

«Έχουμε ήδη 155 νεκρούς στην περιοχή της Βαλένθιας, δύο στην Καστίλη-Λα Μάντσα και έναν στην Ανδαλουσία, δηλαδή συνολικά 158 άνθρωποι. Σε αυτούς προστίθενται δεκάδες και δεκάδες αγνοούμενοι», είπε ο υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

Ο Τόρες είπε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε να θέσει στη διάθεση των αρχών της Βαλένθιας «όλα τα στρατιωτικά μέσα», κυρίως για τη διανομή βοήθειας και το άνοιγμα δρόμων, ώστε οι διασώστες να φτάσουν «σε κάθε γωνιά» της ζώνης που έχει πλημμυρίσει.

Το αίτημα αυτό είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθιας, Κάρλος Μαθόν.