Την κήρυξη εκεχειρίας δύο ημερών στη Λωρίδα της Γάζας πρότεινε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι

Την κήρυξη εκεχειρίας δύο ημερών στη Λωρίδα της Γάζας πρότεινε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι

Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα και του Λιβάνου

Την κήρυξη εκεχειρίας δύο ημερών στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους ομήρους που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα, πρότεινε χτες Κυριακή 27/10 ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την ώρα που ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διανύει τον 13ο μήνα του.

Ο Σίσι, η χώρα του οποίου είναι εκ των μεσολαβητών μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος και του Ισραήλ, πρότεινε από το Κάιρο «εκεχειρία δύο ημερών στη διάρκεια της οποίας τέσσερις όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα (Παλαιστίνιους) κρατούμενους» στο Ισραήλ.

Αυτό θα αποτελέσει όρο για να ξεκινήσουν «έπειτα από λιγότερες από δέκα ημέρες διαπραγματεύσεις» για την επίτευξη «πλήρους εκεχειρίας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται υπό πολιορκία, με τον πληθυσμό της να είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή, πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν έχει παρουσιάσει το σχέδιό του στη Χαμάς και το Ισραήλ, ο στρατός του οποίου εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του Ιράν το Σάββατο και συνεχίζει τον βομβαρδισμό της Γάζας και του Λιβάνου.

Χθες Κυριακή, μία ημέρα μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων από τα οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιωτικοί, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει τον πόλεμο.

Όμως τόνισε ότι θα δοθεί η «κατάλληλη απάντηση» στο Ισραήλ, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση μπροστά στον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε μετά τα ισραηλινά πλήγματα ότι δεν πρέπει «να τα υποτιμήσουμε ούτε να υπερβάλλουμε».

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η επίθεση εναντίον του Ιράν «πέτυχε όλους τους στόχους της». Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι η ισραηλινή πολιτική αεροπορία έπληξε «τις αμυντικές ικανότητες του Ιράν και τις ικανότητες κατασκευής πυραύλων» που έχουν στόχο το Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδας, έπειτα από αίτημα του Ιράν, για να συζητήσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Πλήγματα στη Γάζα και τον Λίβανο

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν χθες Κυριακή ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πλήγματα στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν καταστροφικές χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα από τις 6 Οκτωβρίου με στόχο, όπως δηλώνουν, να εμποδίσουν τη Χαμάς να αναδιοργανωθεί στην περιοχή.

Ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο κοντά στην πόλη της Γάζας, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους από τη Τζαμπάλια, προκάλεσε τον θάνατο εννέα Παλαιστινίων, σύμφωνα με την πολιτική προστασία του θύλακα.

Στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας ισραηλινό drone σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ πλήγμα προκάλεσε έναν νεκρό στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ.

Στον Λίβανο η Χεζμπολάχ άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου 2023 μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από τις 23 Σεπτεμβρίου σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου, κυρίως στα προπύργια της Χεζμπολάχ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, όπου έχουν χάσει μέχρι στιγμής 37 στρατιώτες σε μάχες.

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες και drones εναντίον του Ισραήλ.

Όπως μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον της Τύρου.

Στην παράκτια αυτή πόλη του νότιου Λιβάνου τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, σε ισραηλινές επιδρομές εναντίον των περιοχών Χαρέτ Σαΐντα, Άιν Μπάαλ και Μπουρζ αλ Σεμάλι.

Στο βόρειο Ισραήλ οι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν πολλές φορές σήμερα το πρωί, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα από ρουκέτες και βλήματα.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο τουλάχιστον 1.620 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημα στοιχεία.