«Ιερές επενδύσεις» 3 εκατ. ευρώ σε νυχτερινά κέντρα από καθολικούς ιερείς – Στο «μικροσκόπιο» ο επιχειρηματίας που «ξέπλενε» τα χρήματα

«Ιερές επενδύσεις» 3 εκατ. ευρώ σε νυχτερινά κέντρα από καθολικούς ιερείς – Στο «μικροσκόπιο» ο επιχειρηματίας που «ξέπλενε» τα χρήματα

Το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παραδόθηκε στον εισαγγελέα Σύρου

Στο «μικροσκόπιο» των Aρχών έχει μπει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης στην Πάτρα, στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Ο 60χρονος φέρεται ότι εξυπηρέτησε με το αζημίωτο τους δύο ιερείς, ένας εκ των οποίων πολύ υψηλόβαθμος, να «ξεπλύνουν», όπως εκτιμάται, περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, χρήματα που προέρχονται από το ταμείο της Καθολικής Εκκλησίας. Πρόκειται για ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων, ο οποίος κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και έχει πάθος για τον τζόγο. Τα δύο τελευταία χρόνια μένει στην Πάτρα. Είναι δε γνωστός στις Αρχές, καθώς και στο παρελθόν είχε εμπλοκή σε υπόθεση εκβιασμού, απάτης και απειλών, με θύμα τότε έναν Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Μετά τα δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει. Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα στο θέμα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, Θεόδωρος Κοντίδης.

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι των αποκαλύψεων

Μετά από πληροφορίες που έλαβε, η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες φέρεται να είχε ενδείξεις, ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Οι πρώτοι έλεγχοι έδειξαν, ότι υπήρχαν ύποπτες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια. Το ποσό που είχε διακινηθεί, ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια ευρώ και φέρεται να αφορούσε αποκλειστικά, χρήματα του ταμείου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας.

Όσον αφορά στο πώς γίνονταν το ξέπλυμα, ο φοροτεχνικός, Μαρίνος Αμπελιώτης, εξήγησε στο MEGA ότι «επιχειρεί ο ίδιος δια του ξεπλύματος, δηλαδή της νομιμοποίησης εσόδων, να προσδώσει νομιμοφάνεια μέσω της τοποθέτησης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, π.χ κατάθεση χρήματων από καταστήματα εστίασης ή νυχτερινά κέντρα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, εμφανίζοντας μεγάλους τζίρους. Στη συνέχεια ακολουθεί μεταφορά ή διασπορά χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς»..

Το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παραδόθηκε στον εισαγγελέα Σύρου, σηματοδοτόντας και την έναρξη της ποινικής έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της δικαστικής συντάκτριας, Ιωάννας Μάνδρου, αυτό που δρομολογείται από τις εισαγγελικές αρχές της Σύρου, είναι έρευνα προς πάσα κατεύθυνση για τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της υπεξαίρεσης και διερευνάται ακόμα και το σοβαρότερο αδίκημα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.