Επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στον Έρντογάν, στη σκιά του Γκιουλέν

Ο Τζον Κέρι θα βρεθεί στην Αγκυρα στο τέλος του Αυγούστου

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Τουρκία στο τέλος του Αυγούστου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περισσότερο από έναν μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα.

Οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον βρίσκονταισε δοκιμασία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, την ευθύνη για την οποία ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας επιρρίπτει στον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Ο Ενρτογάν πιέζει την Ουάσινγκτον για την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ρόλο.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι - εκτός από τις 60.000 συλλήψεις και τις εκκαθαρίσεις που ήδη έχουν γίνει - θα αποκόψει τα έσοδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τούρκο ιεροκήρυκα,  χαρακτηρίζοντας τα σχολεία, τις επιχειρήσεις του και τις τρομοκρατικές οργανώσεις «εστίες τρομοκρατίας».

«Στον κόσμο των επιχειρήσεων, εκεί είναι ισχυρότεροι. Θα αποκόψουμε όλες τις επιχειρηματικές διασυνδέσεις, όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Δεν πρόκειται να δείξουμε κανένα έλεος», είπε, χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μόνο κορυφή του παγόβουνου.

 Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι χρησιμοποιεί το εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που έχει οικοδομήσει στην Τουρκία και στο εξωτερικό στη διάρκεια δεκαετιών, προκειμένου να εισχωρήσει σε κρατικούς θεσμούς και να φτιάξει μια «παράλληλη δομή» με σκοπό να αναλάβει τα ηνία της χώρας.