Η Σιρέλ, η οποία έκλεισε σήμερα τα 22 της χρόνια, υπέφερε από μετατραυματικό στρες και νοσηλεύτηκε δύο φορές στο νοσοκομείο
Τέλος στη ζωή της έβαλε η 22χρονη Σιρέλ Γκολάν που επέζησε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου του 2023, κοντά στο κιμπούτς Ρεΐμ στο Ισραήλ.
Η Σιρέλ, η οποία έκλεισε σήμερα τα 22 της χρόνια, υπέφερε - σύμφωνα με την οικογένειά της - από μετατραυματικό στρες και νοσηλεύτηκε δύο φορές στο νοσοκομείο.
Ο αδελφός της Ειάλ είπε τα εξής:
«Είδα ότι είχε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, όπως η απόσυρση και η απομάκρυνση από τους φίλους της. Της ζήτησα να φροντίσει τον εαυτό της. Είπε ότι δεν λαμβάνει καμία βοήθεια από το κράτος».
«Αν το κράτος την είχε φροντίσει, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί», πρόσθεσε.
Το Υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών απάντησε, στη συνέχεια, ότι η Γκολάν «θεραπευόταν στο σύστημα πρόνοιας ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου και ιδιαίτερα μετά».
Η Σιρέλ βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της.
Η είδηση του θανάτου της αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης χορού Zumba που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ταυτόχρονα σε Τελ Αβίβ και Λονδίνο, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για ψυχολογική υποστήριξη των επιζώντων του φεστιβάλ.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η οικογένειά της ανέφερε ότι δεν έλαβε επαρκή βοήθεια από τις κρατικές αρχές για να της παράσχουν την απαραίτητη θεραπεία, ώστε να αντιμετωπίσει τα βιώματά της. Ο αδερφός της, Εγιάλ, περιέγραψε πώς στις 7 Οκτωβρίου ο ίδιος και τα αδέλφια του έστησαν ένα οικογενειακό κέντρο επιχειρήσεων, για να βοηθήσουν την Γκολάν να διαφύγει από την περιοχή. Ευτυχώς, διασώθηκε από έναν αστυνομικό που την οδήγησε στο Κφαρ Μαϊμόν, μετά την πρώτη επιβίβασή της σε ένα όχημα, το οποίο έγινε «όχημα θανάτου», στο οποίο δολοφονήθηκαν 11 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον Εγιάλ, η Γκολάν εμφάνιζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, όπως αποφυγή και κοινωνική απόσυρση. Παρά τις προσπάθειες της οικογένειας να την ενθαρρύνει να αναζητήσει θεραπεία, η Γκολάν ανέφερε ότι δεν έλαβε επαρκή βοήθεια από τις κρατικές αρχές. Νοσηλεύτηκε δύο φορές στο Νοσοκομείο Λεβ Χασαρόν στην Παρντεσία, αλλά η οικογένεια τόνισε ότι ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως θύμα μετατραυματικού στρες από το περιστατικό στο Φεστιβάλ Μουσικής,
«Το κράτος σκότωσε την Γκολάν», τόνισε ο Εγιάλ. «Αν το κράτος δεν ξυπνήσει, θα υπάρξουν περισσότερες περιπτώσεις σαν αυτή», πρόσθεσε. Κάλεσε τις Αρχές να ευαισθητοποιηθούν και να βελτιώσουν τη θεραπεία των επιζώντων του τραύματος, για να αποτραπούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.
Η Γκολάν ήταν η μικρότερη από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, και αφήνει πίσω της τους γονείς και τους τέσσερις αδερφούς της.