Έγγραφο με τους όρους του Ισραήλ παρέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στον Λίβανο

Έγγραφο με τους όρους του Ισραήλ παρέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στον Λίβανο

Αποκαλύφθηκε ποιο ήταν το μοιραίο λάθος του Σινουάρ που του κόστισε τη ζωή

Το Ισραήλ έδωσε στις ΗΠΑ ένα έγγραφο την περασμένη εβδομάδα το οποίο περιελάμβανε τους όρους του προκειμένου να δοθεί μια διπλωματική λύση και να τερματιστεί ο πόλεμος στον Λίβανο και κατά συνέπεια να επιτραπεί στους εκτοπισμένους αμάχους και από τις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αποκάλυψαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στον Axios.

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού έδωσε το συγκεκριμένο έγγραφο στον Λευκό Οίκο ενόψει της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου Αμος Χόχσταϊν στη Βηρυτό σήμερα  Δευτέρα για να συζητηθεί και να βρεθεί μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στον Axios ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, ο οποίος είναι έμπιστος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έστειλε το έγγραφο στον Χόχσταϊν την περασμένη Πέμπτη.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το έγγραφο με τους όρους συντάχθηκε από συζητήσεις που είχε ο Ντέρμερ με το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με τις αρχές που απαιτεί το Ισραήλ να είναι μέρος οποιασδήποτε διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου με τη Χεζμπολάχ. Μια ισραηλινή απαίτηση είναι να επιτραπεί στον Ισραηλινό Στρατό να συμμετάσχει σε «ενεργό επιβολή» για να βεβαιωθεί ότι η Χεζμπολάχ δε θα επανεξοπλιστεί και δε θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή στις περιοχές του νότιου Λιβάνου που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ απαιτεί επίσης η αεροπορία του να έχει ελευθερία λειτουργίας στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Αυτά τα δύο αιτήματα έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Μιλάμε για το ψήφισμα 1701 με αυξημένη επιβολή. Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι εάν ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL κάνουν περισσότερα, οι IDF θα κάνουν λιγότερα και το αντίστροφο», μου είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε με τη σειρά του ότι είναι πολύ απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους, οι οποίοι υπονομεύουν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Ο Λευκός Οίκος και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σημειώνεται ότι ο Αμος Χόχσταϊν αναμένεται να φτάσει στη Βηρυτό σήμερα Δευτέρα όπου και θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου και άλλους Λιβανέζους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν τις ισραηλινές απαιτήσεις.

Το μοιραίο λάθος του Σινουάρ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη Αμερικανούς, Άραβες και αξιωματούχους της Χαμάς, o Γιαχία Σινουάρ απέρριψε την πρόταση να επιτρέψει στην Αίγυπτο να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Χαμάς μια συμφωνία για κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων, και ο ίδιος να διαφύγει από τη Λωρίδα της Γάζας.

Άραβες διαπραγματευτές φέρεται να παρουσίασαν στον Σινουάρ τη συμφωνία, όμως εκείνος αρνήθηκε.

Ο Σινουάρ ήλπιζε ότι ο πόλεμος που είχαν πυροδοτήσει οι επιθέσεις του στις 7 Οκτωβρίου θα έσερνε το Ιράν και τους συμμάχους του σε έναν περιφερειακό πόλεμο με το εβραϊκό κράτος.

«Δεν είμαι υπό πολιορκία, είμαι σε παλαιστινιακό έδαφος» φέρεται να είπε ο Σινουάρ στους Άραβες μεσολαβητές τότε.

Ο Σινουάρ φέρεται να είχε βασιστεί στον μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων, λέγοντας στους αξιωματούχους της Χαμάς που εδρεύουν εκτός Γάζας να αρνηθούν τις παραχωρήσεις, καθώς η παγκόσμια πίεση στο Ισραήλ θα ανάγκαζε την Ιερουσαλήμ να συμφωνήσει τελικά με σκληρούς όρους.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού η Χαμάς εκτέλεσε έξι ομήρους και πραγματοποιήθηκε η ισραηλινή επίθεση με τους βομβητές σε μέλη της Χεζμπολάχ, ο Σινουάρ είχε προβλέψει ότι η Χαμάς θα ωθηθεί να κάνει παραχωρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προειδοποίησε τους αξιωματούχους της Χαμάς ότι, παρά την πίεση που θα αντιμετωπίσουν για συμφωνία, δεν θα έπρεπε να κάνουν παραχωρήσεις.

Ο Σινουάρ, γνωρίζοντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός τον πλησίαζε και βλέποντας μεγάλο μέρος της Χαμάς να καταρρέει μετά από έναν χρόνο πολέμου, φέρεται να άφησε μήνυμα στους οπαδούς του για μετά τον θάνατο του.

Γνωρίζοντας ότι η εξάλειψή του θα οδηγούσε πιθανότατα το Ισραήλ να προσφέρει νέες συμφωνίες, φέρεται να είπε στους αξιωματούχους του ότι η Χαμάς θα ήταν σε ισχυρότερη θέση για να κάνει μια συμφωνία, σύμφωνα με Άραβες μεσολαβητές.

Συνέστησε μετά τον θάνατο του, η Χαμάς να διορίσει ένα συμβούλιο ηγετών για να κυβερνήσει και να διαχειριστεί τη μετάβαση μετά το θάνατό του, ανέφεραν οι μεσολαβητές.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι η ισραηλινή ηγεσία είχε επιλέξει να μην εξαλείψει τον Σινουάρ πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου παρά τις άφθονες ευκαιρίες που είχε.

Ισραηλινές πηγές που εμπλέκονται στα σχέδια για την εξάλειψή του είπαν ότι οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των αξιωματούχων σχετικά με τις επιχειρήσεις και ο κακός συντονισμός είχαν οδηγήσει στην επιβίωση του Σινουάρ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου φέρεται να είχε εξουσιοδοτήσει δύο χτυπήματα για την εξάλειψη του Σινουάρ και του Μοχάμεντ Ντέιφ αλλά και τα δύο απέτυχαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ ήθελε επίσης να εξοντώσει τον Σινουάρ, ανέφεραν πηγές στο περιοδικό. Ωστόσο, αξιωματούχοι τον έπεισαν να μην το κάνει διότι όπως είπαν επικεντρωνόταν στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και δεν αποτελούσε πραγματική απειλή για το Ισραήλ.

Το 2022, ο Μπένετ προσπάθησε ξανά να πείσει το υπουργικό συμβούλιο για την ανάγκη να επιτεθεί στον Σινγουάρ αλλά και πάλι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι η Χαμάς θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε πραγματικός κίνδυνος για το Ισραήλ.