Ο Ζελένσκι παρουσίασε το “σχέδιο νίκης” του στο ουκρανικό Κοινοβούλιο – Αποκλείει την παραχώρηση εδάφους

Ο Ζελένσκι παρουσίασε το “σχέδιο νίκης” του στο ουκρανικό Κοινοβούλιο – Αποκλείει την παραχώρηση εδάφους

«Αν εφαρμοστεί τώρα, ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει το αργότερο το επόμενο έτος»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε σήμερα σε μια ομιλία στο Κοινοβούλιο το "σχέδιό του για τη νίκη" -αφού προηγουμένως επισκέφθηκε τους συμμάχους του στη Δύση προκειμένου να τους πείσει να τον βοηθήσουν να νικήσει τη Ρωσία- κάνοντας έκκληση στους Δυτικούς να προσκαλέσουν την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός ηγέτης απαίτησε και πάλι από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να "άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία και στο ρωσικό έδαφος", καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για τον "εξοπλισμό των εφεδρικών ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων".

"Είναι για όλους εμάς, τους Ουκρανούς, που ετοιμάστηκε το σχέδιο νίκης", δήλωσε ο αρχηγός του κράτους ενώπιον των βουλευτών, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Facebook.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως αν το "σχέδιο νίκης" του εφαρμοστεί τώρα, μπορεί να καταστεί δυνατό να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία το αργότερο το επόμενο έτος.

Το «σχέδιο νίκης» εξαρτάται από την επείγουσα δράση και την ενότητα μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας και αποσκοπεί να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας αρκετά ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία ή το να δεχθεί ένα πάγωμα της γραμμής του μετώπου, εκτιμώντας πως το Κρεμλίνο πρέπει να χάσει τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

"Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει 'πάγωμα' του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της", είπε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να "αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον πόλεμο".

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, το "σχέδιο νίκης" του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Αύριο, θα παρουσιάσω δημόσια το σχέδιο νίκης στη διάρκεια μιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης την υποστήριξη της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, καταγγέλλοντας "τον συνασπισμό των εγκληματιών".

Ελλείψει ανδρών και πόρων ώστε να αντέξει στο μέτωπο της Ανατολής, όπου η Ρωσία προωθείται αργά επί του εδάφους, η Ουκρανία ελπίζει σε ένα τέλος του πολέμου στη διάρκεια του 2025, όμως εξακολουθεί να βλέπει τις πόλεις και τις ενεργειακές υποδομές της να σφυροκοπούνται από τη Μόσχα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη άλλων δύο χωριών, του Νεβέλσκε στην επαρχία του Λουχάνσκ, και του Κράσνιι Γιαρ, αε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το Ποκρόφσκ, σιδηροδρομικό και οδικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις.