24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας 8-3μμ. στην Αττική
Έχοντας ως βασικό αίτημα την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της δημόσιας Υγείας, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιεί νέα πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη (17/10).
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας 8-3μμ. στην Αττική, ενώ παράλληλα διοργανώνουν συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία που θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά, μεταξύ άλλων, προσλήψεις, αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
«Δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταγή που μπορεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ εάν δεν αντιμετωπισθεί η γενεσιουργός αιτία που είναι το χαμηλότατο ύψος των δημοσίων δαπανών υγείας το οποίο βρίσκεται στο 5,5% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Δεν φτιάχνει το ΕΣΥ με τέτοιο ύψος δημοσίων δαπανών. Συνεχώς θα αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, είτε εντός του συστήματος είτε εκτός» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως καταγγέλλει, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες φτάνουν στο 40% των συνολικά αναπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών. Την ίδια ώρα, τα απογευματινά χειρουργεία δεν έχουν λύσει το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής, καθώς σε 7 μήνες λειτουργίας του μέτρου έχουν γίνει 5.500 απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με ασθενείς κυρίως εκτός λίστας αναμονής.
«Παράδειγμα στο Νοσοκομείο “Αττικόν” λειτουργούν οι 7 στις 14 χειρουργικές αίθουσες και απογευματινά χειρουργεία έγιναν στους 7 μήνες μόνο 84. Στην επικαιροποιημένη λίστα αναμονής για χειρουργεία στο Νοσοκομείο “Αττικόν” από 1-1-2020 έως 2-10-2024 βρίσκονται 5.449 ασθενείς. Πού και πώς λοιπόν βοηθάνε τα απογευματινά χειρουργεία;» είναι το χαρακτηριστικό ερώτημα που θέτει.
Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι τα 50.000 απογευματινά χειρουργεία δωρεάν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παρότι έχουν επανειλημμένα εξαγγελθεί ακόμη δεν ξεκίνησαν. «Τα χρήματα αυτά ήταν καλύτερα εφόσον τελικά διατεθούν να δοθούν για προσλήψεις προσωπικό, για κίνητρα προκειμένου να λειτουργήσει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών και έτσι να αποσυμφορηθούν οριστικά οι λίστες αναμονής» σημειώνει.
Εξάλλου, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι οι μισθοί των εργαζομένων στα νοσοκομεία κινούνται κοντά στο ύψος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρει, συγκρίνοντας τους σημερινούς μισθούς τους με το έτος 2011:
- Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 816,82 ευρώ, το έτος 2011 ήταν 803,92 ευρώ.
- Βοηθός Νοσηλευτή ΔΕ: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 716,61 ευρώ, το έτος 2011 ήταν 757,74 ευρώ.
- Τραυματιοφορέας ΥΕ: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 664,79 ευρώ, το έτος 2011 ήταν 677,40 ευρώ.
- Επιμελητής Β’ ιατρός: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 1216,71 ευρώ και το 2011 ήταν 1264 ευρώ.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το 2011 οι μισθοί κατ’ έτος ήταν 14 και τώρα 12 αφού έχουν κοπεί το επίδομα αδείας και τα δώρα εορτών. «Ως εκ τούτω λαμβάνουμε πολύ χαμηλότερους μισθούς από το έτος 2011 παρότι η αγοραστική δύναμη του μισθού τώρα είναι πολύ χαμηλότερη από το έτος 2011. Αλήθεια ποιος πιστεύει με τέτοιους μισθούς θα προσελκύσει υγειονομικό προσωπικό στο Σύστημα Υγείας;» σημειώνει.