Πώς δρούσε το κύκλωμα επίορκων εφοριακών που εκβίαζαν επιχειρηματίες στην Κέρκυρα

Πώς δρούσε το κύκλωμα επίορκων εφοριακών που εκβίαζαν επιχειρηματίες στην Κέρκυρα

Συνελήφθησαν ένας υποδιευθυντής, δύο ελεγκτές και ένας υπάλληλος της εφορίας, καθώς και ένας ιδιώτης λογιστής

Κομβικό ρόλο στο κύκλωμα επίορκων εφοριακών στην Κέρκυρα που εκβίαζαν επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες, φέρεται να διαδραμάτιζε λογιστής, που παρείχε στοιχεία στους δημόσιους λειτουργούς.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τέσσερις υπάλληλοι ΔΟΥ και ο λογιστής, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Τους τελευταίους πέντε μήνες οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ύστερα από σχετική ενημέρωση που είχαν από την ΑΑΔΕ, έκαναν έρευνες στο νησί της Κέρκυρας, για να ρίξουν φως στην δράση αυτού του κυκλώματος επίορκων εφοριακών. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τις κινήσεις υπόπτων και τις επικοινωνίες τους. Ήταν μία δύσκολη επιχείρηση, σύμφωνα με αξιόπιστες αστυνομικές πηγές, επειδή οι ύποπτοι έπαιρναν πολλά μέτρα αντιπαρακολούθησης και στις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κώδικες.

Τελικά, σε επιχείρηση που έγινε το πρωί της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου στο νησί, συνελήφθησαν πέντε άτομα. Πρόκειται για έναν υποδιευθυντή, δύο ελεγκτές και έναν υπάλληλο της εφορίας, καθώς και για έναν ιδιώτη λογιστή, οι οποίοι φέρονται να είναι ο πυρήνας εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέλη του κυκλώματος αποσπούσαν χρήματα με δύο τρόπους: Είτε εκβίαζαν επιχειρηματίες, προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους σε επιχειρήσεις τους, είτε ζητούσαν χρήματα από ιδιώτες φορολογούμενους, για να επισπεύσουν την διαδικασία για την επιστροφή φόρου που είχαν.

Σε αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το πρωί, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και χρηματικά ποσά. Οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα στην Κέρκυρα και τότε θα ανακοινωθούν περισσότερα από την Αστυνομία. Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρει: «Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε οποία φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα».

Σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για την υπόθεση αναφέρεται: «Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι΄ αυτό και μόλις υπέπεσαν στην αντίληψη μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί το νόμο και το δημόσιο συμφέρον».