Το ΣτΕ αποφασίζει για τον νέο οικοδομικό κανονισμό

Το ΣτΕ αποφασίζει για τον νέο οικοδομικό κανονισμό

Σημείο αιχμής της συζήτησης αποτέλεσε η ύπαρξη ή όχι Ειδικής Επιστημονικής Μελέτης κατά την έκδοση των προσβαλλόμενων οικοδομικών αδειών

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας συζητήθηκε το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νέου οικοδομικού κανονισμού, στο σκέλος που επιτρέπει επιπλέον τετραγωνικά στο ύψος των κτιρίων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τέσσερις υποθέσεις που αφορούν οικοδομικές άδειες στο Δήμο Αλίμου, για τις οποίες ζητείται η ακύρωση τους, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου οδηγήθηκε το θέμα λόγω σπουδαιότητας. Είναι ενδεικτικό, πως οι δικηγόροι των προσφευγόντων κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκαναν λόγο για την πλέον σοβαρή πολεοδομική υπόθεση των 40 τελευταίων ετών.

Ενώπιον της Ολομέλειας διασταύρωσαν τα ξίφη τους συνολικά 13 δικηγόροι, ενώ έκαναν παρεμβάσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΚΕΔΕ και 10 κατασκευαστικές εταιρείες σε μια διαδικασία που έδωσαν το παρών ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και ο Δήμαρχος Αλίμου. Σημείο αιχμής της συζήτησης αποτέλεσε η ύπαρξη ή όχι Ειδικής Επιστημονικής Μελέτης κατά την έκδοση των προσβαλλόμενων οικοδομικών αδειών.

Μια εκ των εισηγητριών σημείωσε ότι «ανακύπτει ζήτημα, αν ως αφετηρία υπολογισμού των υψών θα πρέπει να ληφθούν τα 14μ. (βάσει σ.δ. 0,8) του ΝΟΚ που είναι ευνοϊκότερα των 17 μέτρων του ειδικού Προεδρικού Διατάγματος της περιοχής, αλλά δυσμενέστερο των 13 μέτρων που ίσχυαν βάσει του προηγούμενου ΓΟΚ, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο2831/2000» και διερωτήθηκε μήπως δια της πλαγίας οδού αυξάνεται το ύψος των κτιρίων.

Οι δικηγόροι των προσφευγόντων εξέφρασαν τη θέση, πως η εφαρμογή του ΝΟΚ έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η φέρουσα πολεοδομική ικανότητα, καθώς οι επιπτώσεις, πλέον των άλλων, προσαυξάνουν κατά δύο ορόφους τα ακίνητα. Μάλιστα, έθεσαν τον προβληματισμό τους για την εξαίρεση από την εφαρμογή του ΝΟΚ της Φιλοθέης, του Ψυχικού και της Πολιτείας, προσθέτοντας πως αντίστοιχη εφαρμογή του ΝΟΚ με την πρόβλεψη παροχής πολεοδομικών «μπόνους» δεν υπάρχει στην Ευρώπη, με εξαίρεση στην Γαλλία, ενώ μίλησαν για «πολεοδομική τερατογέννηση που έχει επιπτώσεις και θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών που θα εφαρμοστεί».

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας του ΝΟΚ, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον δίνοντας σύγχρονες λύσεις και συμβάλλοντας παράλληλα στις κλιματικές αλλαγές που επέρχονται. Οι δικηγόροι στις τοποθετήσεις τους τόνισαν πως αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν και σε Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναφερόμενοι στην Ειδική Επιστημονική Μελέτη σημείωσαν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφορά άδειες που έχουν εκδοθεί. Έθεσαν δε το θέμα ότι έφτασε στο ΣτΕ 12 χρόνια μετά την εφαρμογή του.

Οι εκπρόσωποι του ΝΣΚ- υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στήριξαν το θέμα της της συνταγματικότητας του ΝΟΚ υπογραμμίζοντας πως λειτουργεί παράλληλα με τους οικοδομικούς κανονισμούς, δεν εισάγει πολεοδομικό σχεδιασμό και δεν τροποποιεί τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Όπως επεσήμαναν δεν μπορεί για κάθε Δήμο να συντάσσονται πολεοδομικές μελέτες προσθέτοντας ότι τα «μπόνους» που προβλέπει ο ΝΟΚ ,μεταξύ των οποίων η αύξηση του ύψους των κτιρίων, συμβάλλουν στις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς ως αντιστάθμισμα επεκτείνουν τους χώρους πρασίνου.

Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Μαρία Ζαχαροπούλου