Δείτε όλα τα μνημεία που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο
Στην 40η συνεδρίαση της Συνόδου της Unesco που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα Ιουλίου, επιβεβαιώθηκε η ένταξη ενός, επιπλέον, ελληνικού αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Η Ελλάδα είχε υποβάλλει την υποψηφιότητά της από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η αίτησή της είχε κριθεί πολύ σοβαρή, ήδη από την πρώτη στιγμή. Στη συνεδρίαση, λοιπόν, αποφασίστηκε ότι στον κατάλογο της Unesco με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα προστεθούν επιπλέον 12 μνημεία από ολόκληρο τον κόσμο.
Το μεγαλεπήβολο project Pampulha Modern Ensemble στη Βραζιλία δημιουργήθηκε το 1940
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το ναυπηγείο Naval Dockyard στη νησιωτική χώρα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στην Καραϊβική, το οποίο ξεχωρίζει για την γεωργιανού στυλ αρχιτεκτονική του, τα Antequera Dolmens τρία μεγαλιθικά μνημεία στην καρδιά της Ανδαλουσίας στη Νότια Ισπανία, ο αρχαιολογικός χώρος της μεσαιωνικής πόλης Ani στην Τουρκία η οποία άκμασε κατά τον 10ο-11ο αι. μ.Χ. και αποτέλεσε πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Αρμενίας, τα τέσσερα σπήλαια Gorham's Cave στην ανατολική πλευρά του βράχου του Γιβραλτάρ στη Βρετανία με αρχαιολογικά και παλαιοντολογικά ευρήματα καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος Nalanda Mahavihara στο κράτος του Μπιχάρ στην βορειοανατολική Ινδία, ο οποίος αποτελείται από τα αρχαιολογικά ερείπια ενός μοναστικού και σχολικού ιδρύματος που χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. έως τον 13ο αι. μ.Χ.
Μέρος του αρχαιολογικού χώρου Ani, στην Τουρκία
Επιπλέον, στον κατάλογο συμπεριλήφθηκε η δουλειά του Ελβετού αρχιτέκτονα Le Corbusier –τα έργα του βρίσκονται σε εφτά χώρες– που εκπροσωπεί μια σύγχρονη, αρχιτεκτονική ματιά, τα Nan Madol στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια σειρά 99 τεχνητών νησίδων κατασκευασμένων από βασάλτη στις οποίες φιλοξενούνται ερείπια οικιστικών περιοχών που κατοικήθηκαν μεταξύ 1200 και 1500 μ.Χ., το Pampulha Modern Ensemble, ένα μεγαλεπήβολο έργο πόλης ενταγμένης μέσα σε έναν τεράστιο κήπο που δημιουργήθηκε το 1940 στο Belo Horizonte πρωτεύουσα του κράτους Minas Gerais στη Βραζιλία και οι χαρακτηριστικές, μεσαιωνικές επιτύμβιες στήλες γνωστές και ως stecci σε Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυρουβούνιο και Κροατία.
Ο αρχαιολoγικός χώρος Nalanda Mahavihara στην Ινδία χρονολογείται από τον 3ο π.Χ. έως τον 13ο αι. μ.Χ.
Τέλος, ανάμεσα στα νέα μνημεία που προστέθηκαν στη λίστα της Unesco συγκαταλέγονται το περσικό Qanat στο Ιράν, μια σειρά υπόγειων καναλιών που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά του νερού, καθώς και το Zuojiang Huashan, ένα δείγμα της ροκ τέχνης της εποχής μεταξύ 5ου π.Χ. και 2ου αι. μ.Χ. που αναπτύχθηκε στα απόκρημνα βράχια στις παραμεθόριες περιοχές της νοτιοδυτικής Κίνας, απεικονίζοντας την ζωή και τα τελετουργικά των μελών της φυλής Luoyue.
Δείτε ποιος ελληνικός αρχαιολογικός χώρος συμπεριλήθφηκε στη λίστα της Unesco