Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια της ΝΔ: «Εγγύηση για σίγουρη και περήφανη Ελλάδα»

Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια της ΝΔ: «Εγγύηση για σίγουρη και περήφανη Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει απόψε στις 20:00 σε εκδήλωση στην οδό Ρηγίλλης

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 4 Οκτωβρίου από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στις 20:00 στην εκδήλωση «Πάμε Ρηγίλλης» στα γραφεία στην οδό Ρηγίλλης, ενώ σε άρθρο του που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αναφέρεται στο όραμα, τις ιδέες, το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της παράταξης.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει:

«Η 50ή επέτειος από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ξεχωριστό σταθμό για την παράταξή μας, σε μία δυναμική πορεία ευθύνης και προόδου. Ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία μας. Να θυμηθούμε τις μεγάλες, αλλά και δύσκολες στιγμές της. Κυρίως, όμως, να στραφούμε με πίστη και αυτοπεποίθηση στο μέλλον, με βάση τις στέρεες θέσεις και τις διαχρονικές μας αξίες.

Σε αυτή τη διαδρομή μισού αιώνα, που δεν συμπίπτει τυχαία με τον βηματισμό της σύγχρονης ελληνικής Δημοκρατίας, το κόμμα μας όχι μόνο άντεξε τις αναταράξεις της Μεταπολίτευσης, αλλά καθόρισε την εξέλιξή της από τη θέση του πρωταγωνιστή. Με κεντρική επιλογή, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Θέση, μάλιστα, στην οποία προσχώρησαν, σταδιακά, ακόμη και οι πιο φανατικοί της αντίπαλοι.

Πρόκειται για ένα όραμα του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή, που έγινε πράξη δίπλα στις άλλες αρχές που εκείνος δίδαξε και που εξακολουθούν να εμπνέουν την παράταξη: τον υπεύθυνο πατριωτισμό. Και τη διαρκή προσήλωση στο συμφέρον του έθνους «πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς», όπως επιτάσσει η διαχρονικά επίκαιρη πρώτη Διακήρυξή μας.

Η συνεχής ανανέωση των ιδεών της, άλλωστε, υπήρξε ανέκαθεν συστατικό στοιχείο της Νέας Δημοκρατίας γιατί πάντα θέλησε να απαντά στα ζητούμενα των καιρών, δίνοντας φρέσκια πνοή στις στρατηγικές κατευθύνσεις της. Αυτές που παραμένουν η ελεύθερη οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η θέση της πατρίδας μας στον δυτικό κόσμο και τον πολιτισμό του.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά βαδίζει το κόμμα μας επί 5 δεκαετίες. Με στόχο να μεγεθύνει τις εθνικές επιτυχίες και να περιορίζει τις χαμένες ευκαιρίες. Κρατώντας, ως κυβέρνηση, σταθερό το τιμόνι του τόπου. Αλλά ακολουθώντας και τον δρόμο της ευθύνης ως αντιπολίτευση. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα όταν η χώρα κινδύνεψε να βρεθεί εκτός Ευρώπης. Με τις «γαλάζιες πλάτες», τότε, να την κρατούν εκεί.

Αλλά όχι μόνο. Γιατί ήταν και πάλι η Νέα Δημοκρατία που, από το 2019, στην καρδιά ενός μεγάλου ρεύματος πολιτών, ανέλαβε να ανατάξει την οικονομία και να ενώσει την κοινωνία. Και, πράγματι, το άλλοτε «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, σήμερα, βρίσκεται στην κορυφή της ανάπτυξης. Διαθέτει 500.000 νέες δουλειές. Ενώ, παρά τις δυσκολίες, στηρίζει το μέσο εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Είναι κατακτήσεις καθόλου εύκολες ή αυτονόητες. Γιατί, στο μεταξύ, χρειάστηκε να υπερβούμε αλλεπάλληλες δοκιμασίες: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Εβρο και τις απειλές στο Αιγαίο, μέχρι την καταιγίδα της πανδημίας. Και, αμέσως μετά, την ενεργειακή έκρηξη και τον διεθνή πληθωρισμό που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δυσκολίες απέναντι στις οποίες η πατρίδα έμεινε όρθια και προχώρησε.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα, το κράτος μας ψηφιοποιείται. Η Πολιτική Προστασία εκσυγχρονίζεται ώστε να γίνεται, χρόνο με τον χρόνο, πιο αποτελεσματική. Προχωρεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ανακαίνισης νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Ηδη, στα σχολεία εγκαινιάστηκε η διδασκαλία με διαδραστικούς πίνακες και ξεκινά το Ψηφιακό Φροντιστήριο. Ενώ υλοποιούνται πρωτόγνωρες μεταρρυθμίσεις.

Αναφέρομαι στη δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ. Στην Επιστολική Ψήφο. Στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS ως ασπίδες κατά της φοροδιαφυγής. Αλλαγές που κάποιοι έλεγαν «πως δεν γίνονται στην Ελλάδα». Αλλά να που γίνονται! οπως τα μεγάλα έργα και το Μετρό Θεσσαλονίκης, που επίσης κανείς δεν πίστευε ότι θα ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, δεν είναι ημέρα κυβερνητικού απολογισμού. Κι αν αναφέρθηκα σε κάποιες πλευρές της τελευταίας 5ετίας, το έκανα για να αναδείξω μία αναντίρρητη αλήθεια: ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να γίνουν πράξη αν δεν αποτελούσαν σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Της δύναμης η οποία, με τη συνεπή της πολιτική, έχει αποκαταστήσει μία μοναδική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Είναι αυτή η εμπιστοσύνη που της χάρισε και τη νίκη σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Η ίδια, την οποία προσωπικά θέλησα να οικοδομήσω από τις πρώτες ώρες του 2016, όταν τιμήθηκα με την ηγεσία της μεγάλης μας παράταξης. Και είναι αυτή που μας οπλίζει, τώρα, με αισιοδοξία για τη νέα Ελλάδα του 2027. Μία χώρα με μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και κατώτατο στα 950. Σύγχρονη και περήφανη.

Γι’ αυτό και το κόμμα μας προβάλλει, σήμερα, ως η μόνη δύναμη που είναι σε θέση να προσφέρει στον πολίτη σιγουριά και αποτέλεσμα, πρόοδο και ελπίδα για μία καλύτερη ζωή. Απέναντι σε μία σπαρασσόμενη αντιπολίτευση που βυθίζεται στα αδιέξοδά της, ασφυκτιώντας χωρίς πολιτικό οξυγόνο. Γιατί, ακριβώς, της το έχει ήδη στερήσει η δική μας ιδεολογικά ευρύχωρη και πολιτικά γενναία δράση.

Η Νέα Δημοκρατία υποδέχεται, έτσι, τα γενέθλιά της με την ωριμότητα της εμπειρίας, αλλά και τη νεανική ορμή της πρώτης της αφετηρίας. Πίστη στις αξίες του χθες. Χωρίς, ωστόσο, να τις αφήνει αιχμάλωτες του παρελθόντος. Αντίθετα, είναι η παράταξη που ξέρει να κάνει την παράδοση στοιχείο της εξέλιξής της και να δικαιώνει τις ρίζες της μέσα από το άπλωμα της επιρροής της σε κάθε Ελληνίδα και Ελληνα».