Ο Λίβανος καταγγέλλει ότι το Ισραήλ έριξε βόμβες φωσφόρου στο κέντρο της Βηρυτού – Έχουν απαγορευθεί από το 1980, «λιώνουν και μέταλλο»

Ο Λίβανος καταγγέλλει ότι το Ισραήλ έριξε βόμβες φωσφόρου στο κέντρο της Βηρυτού – Έχουν απαγορευθεί από το 1980, «λιώνουν και μέταλλο»

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτό το όπλο

Χρήση βομβών φωσφόρου από το Ισραήλ κατά την επίθεση στην περιοχή Αλ Μπασούρα στη Βηρυτό καταγγέλλει ο Λίβανος σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

«Το επίσημο πρακτορείο του Λιβάνου μετέδωσε ότι ο σιωνιστικός στρατός χρησιμοποίησε απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου στην επίθεση στην περιοχή "’Άλ Μπασούρα"" στα βόρεια της Βηρυτού» αναφέρουν τα ιρανικά ΜΜΕ.

 

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνει τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Τα πλάνα από τα ισραηλινά πλήγματα κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου δείχνουν εικόνες που παραπέμπουν σε βόμβες φωσφόρου, καθώς και χρήση βαρέος πυροβολικού από τους Ισραηλινούς, αναφέρει ο ιστότοπος middleeasteye.

 

Τι είναι οι βόμβες φωσφόρου

Οι βόμβες φωσφόρου απαγορεύονται ρητά από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980.

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή υφίστανται σοβαρότατα εγκαύματα.

 

Τα εγκαύματα από φώσφορο ενέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της απορρόφησης του φωσφόρου στο σώμα, προκαλώντας προβλήματα στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Η χρήση λευκού φωσφόρου με έκρηξη από αέρος σε περιοχές με πυκνό άμαχο πληθυσμό απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς το όπλο προκαλεί αδιακρίτως βλάβη στους αμάχους.

Όταν χρησιμοποιείται στα πυρομαχικά, ο λευκός φώσφορος φτάνει θερμοκρασία έως 800 βαθμών Κελσίου, θερμοκρασία ικανή να λιώσει και μέταλλο.

 

Σημειώνεται ότι, οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί πως παραβίασαν τη Σύμβαση της Γενεύης και στον πόλεμο που ξέσπασε μετά την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου στον θύλακα την περίοδο 2008–2009. Ο ισραηλινός στρατός αρνείται τις κατηγορίες.

Το 2013, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως άρχισε να αποσύρει τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου.

Τον Ιούνιο, οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χρησιμοποίησαν πυρομαχικά λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στον νότιο Λίβανο. Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η HRW κατέγραψε τη χρήση του συγκεκριμένου όπλου από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και σε δύο αγροτικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.