Δικηγόροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο

Δικηγόροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο

Κατά του νέου δικαστικού χάρτη

Διαμαρτυρία για τις αλλαγές που έχουν επέλθει από την εφαρμογή το νέου δικαστικού χάρτη πραγματοποίησαν οι δικηγόροι έξω από τον Άρειο Πάγο. Οι δικηγόροι της Αθήνας οι οποίοι προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας κάνουν λόγο για προχειρότητα στην εφαρμογή η οποία, όπως λένε, δημιουργεί μεταξύ άλλων ανασφάλεια δικαίου.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός σε δηλώσεις του ανέφερε πως «ο νέος δικαστικός χάρτης κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, είναι ένα νέο δικαστικό χάος, το οποίο έχει αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων δικηγόρων, των Ελλήνων συλλειτουργών της δικαιοσύνης, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικαστών, των πολιτών επί τα χείρω. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν ασάφεια σε σχέση με δικαιώματα που κινδυνεύουν να χαθούν. Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων τσαλαπατιέται καθημερινά» Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να λύσει άμεσα τα προβλήματα στην Αθήνα «στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας και της Ευρώπης».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Μιχάλης Καλαντζόπουλος σημείωσε πως δημιουργούνται πολλά προβλήματα που δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας δικαίου. «Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι στην πράξη δεν υπάρχουν υποδομές, δεν ήταν έτοιμο το υπουργείο Δικαιοσύνης να εφαρμόσει το νέο δικαστικό χάρτη με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να μην ξέρουν πού δικάζονται οι υποθέσεις τους, οι πολίτες να μην ξέρουν πού είναι η αίθουσά τους και τα προβλήματα ιδίως στα περιφερειακά πρωτοδικεία να είναι όλο και περισσότερα» υπογράμμισε σε δηλώσεις του.

Πάντως οι δικηγόροι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και για αυτό έχουν εξαγγείλει στοχευμένες αποχές από συγκεκριμένες κατηγορίες δικών και νομικών διαδικασιών την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις εκδηλώσεις για τον προστάτη του δικαστικού σώματος Αγ.Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Μαρία Ζαχαροπούλου