Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Βρέθηκαν δύο σοροί απανθρακωμένες – Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν χωριά

Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Βρέθηκαν δύο σοροί απανθρακωμένες – Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν χωριά

30 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

Δύο σοροί απανθρακωμένες εντοπίστηκαν στο Ξυλόκαστρο ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από χθες, Κυριακή 29/9. Στις Αρχές έχει σημάνει συναγερμός ενώ μέχρι στιγμής οι δύο νεκροί δεν έχουν αναγνωριστεί ώστε να διαπιστωθεί εάν ανήκουν στους άνδρες που έσπευσαν να βοηθήσουν εγκλωβισμένο βοσκό που τελικά σώθηκε από τις φλόγες.

Τον εντοπισμό των δύο σορών επιβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας 30/9 μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Τα απανθρακωμένα πτώματα εντοπίστηκαν σε μαντρί έξω από το χωριό Άνω Πιτσά κοντά στο Ελληνικό. Αναμένεται η ταυτοποίηση ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τους δύο εθελοντές πυροσβέστες ηλικίας 35 και 40 ετών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες πήραν τα μηχανάκια τους και κινήθηκαν προς σημεία όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσουν. Τελευταία φορά επικοινώνησαν χθες στις 21:30 έκτοτε τα ίχνη τους χάθηκαν. Μάλιστα είχαν στείλει και βίντεο με τη φωτιά στο σημείο όπου βρίσκονταν. Οι επικοινωνίες ήταν δύσκολες καθώς πολλές κεραίες τηλεφωνικής επικοινωνίας έχουν καεί.

Το μέτωπο της φωτιά, σύμφωνα με την ΕΡΤ υπολογίζεται ότι φτάνει τα 30 χιλιόμετρα ενώ τα ξημερώματα οι φλόγες πέρασαν στον οικισμό των Άνω Λουτρών. Έχουν καεί σπίτια με τις φλόγες να συνεχίζουν να καίνε σε μερικές δεκάδες μέτρα.

H μάχη με τις φλόγες που δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Ξυλόκαστρο συνεχίστηκε όλο το βράδυ με χωριά να εκκενώνονται και το 112 να στέλνει μηνύματα στους κατοίκους.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής εστάλη μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους της Κορφιώτισσας Κορινθίας, να απομακρυνθούν προς Βρυσσούλες και Ξανθοχώρι.

 

Για την κατάσβεση επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 11 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα. Από αέρος χθες, επιχείρησαν 24 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 14 αεροσκάφη, 10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για τον εναέριο συντονισμό τους και σήμερα αναμένεται να σηκωθούν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας.

Την Κυριακή 29/9 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε διυπουργική- συντονιστική σύσκεψη, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις για το μεγάλο πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση που έκανε η σελίδα Forecast Weather Greece στο Facebook κάηκε πυροσβεστικό όχημα που εγκλωβίστηκε στη φωτιά.