Το μείζον θέμα όμως - στο οποίο αναφέρεται καθημερινά τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Γκιλντιρίμ - είναι η πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους "προδότες τρομοκράτες"
Ο Τούρκος προεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέβει σήμερα στην Αγκυρα για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου για να προεδρεύσει στη κρίσιμη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου συζητήθηκε η κατάσταση που έχει ανακύψει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Μετά τη συνεδρίαση, που κράτησε 4 ώρες, ξεκίνησε το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν μέτρα, τα οποία αναμένεται να επιβάλουν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενο των μέτρων αυτών.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ότι μια "σημαντική απόφαση" θα ανακοινωθεί μετά το συμβούλιο ασφαλείας, αλλά δεν είχε διευκρινίσει περαιτέρω.
Το μείζον θέμα όμως - στο οποίο αναφέρεται καθημερινά τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Γκιλντιρίμ - είναι η πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους "προδότες τρομοκράτες", όπως έχουν χαρακτηριστεί οι πραξικοπηματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν μεταβιβάσεις εξουσιών από την Βουλή και τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο _ αυτό που επεδίωκε από την αρχή ο Ερντογάν - ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθεί και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.
Αυτές οι δύο συνεδριάσεις γίνονται την ώρα που το κύμα εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αποκτάει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση.
Χθες οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 15.200 εργαζομένους στο υπουργείο Παιδείας που είναι ύποπτοι για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη.
Περίπου 9.300 άνθρωποι έχουν εξάλλου τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, δικαστές και περισσότεροι από 100 ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.