Στουρνάρας: Οι servicers πρέπει να αναδιαρθρώσουν ή να διαγράψουν ιδιωτικό χρέος

Στουρνάρας: Οι servicers πρέπει να αναδιαρθρώσουν ή να διαγράψουν ιδιωτικό χρέος

Ποιοι κινδυνεύουν να μην έχουν πλέον πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και γιατί

Το χρέος που πέρασε στους servicers (Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ή και να διαγραφεί, σύμφωνα με όσα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, ο ρόλος των servicers είναι πολύ σημαντικός, γιατί το ιδιωτικό χρέος που πέρασε σε αυτούς μετά τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ή/και να διαγραφεί, ώστε να δοθεί στους οφειλέτες μια δεύτερη ευκαιρία, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Συνέδριο «NPL Meeting 2024 – Step Forward» της Banca Ifis. «Διαφορετικά, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε. Ο κ. Στουρνάρας είπε, ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε σε ελάχιστα πάνω από το 5%, χάρη κυρίως στο πρόγραμμα «Ηρακλής», σημειώνοντας ότι θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των NPL χωρίς μία συστημική λύση.

Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού

Προειδοποίθησε δε, ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, η άνοδος των επιτοκίων την τελευταία περίοδο, παράλληλα με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, άσκησε πιέσεις στους ισολογισμούς ορισμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Με αυτά τα δεδομένα - και παρά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων - δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν χειροτέρευση της ποιότητας του ενεργητικού τους και ανάγκη σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων.

Επιπλέον, όπως τόνισε, ο συνδυασμός χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και υψηλών επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη ζήτηση νέων δανείων και την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών. Τέλος, όπως παρατήρησε, η αύξηση του κόστους δανεισμού τα τελευταία τρίμηνα έχει οδηγήσει σε εξασθένηση της δυναμικής της αγοράς ακινήτων στη ζώνη του ευρώ, ιδίως στο τμήμα των επαγγελματικών ακινήτων. Η μείωση των τιμών των ακινήτων θα μπορούσε να εκθέσει ορισμένους κατασκευαστικούς ομίλους σε ζημίες και να επηρεάσει ακολούθως το κόστος του πιστωτικού κινδύνου για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες.