Πότε ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Πότε ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Σε ποια τιμή αναμένεται να διατεθεί - Τι θα γίνει με την επιδότηση

Στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν, ότι με τα σημερινά δεδομένα η τιμή του λίτου θα διαμορφωθεί περίπου στα 90 λεπτά το λίτρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤNews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμης Κιουρτζής, είπε με αφορμή την επιστολή της ΠΟΠΕΚ στο υπουργείο Οικονομικών, με την οποία προτείνεται επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία, ότι «η ομοσπονδία μας διεκδικεί την νομιμότητα και το δίκαιο στην αγορά. Αυτό είναι καταγεγραμμένο, δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε και σαφώς περιμένουμε μία εκτίμηση από το υπουργείο Οικονομικών. Κάναμε μία σημαντική πρόταση, ώστε το επίδομα να πάει στην αντλία και όχι σε αυτούς που το δέχονται ή όχι». Πρόσθεσε δε, ότι «αυτό βοηθάει τις επιχειρήσεις, μειώνει το κόστος χρήματος. Εμείς έχουμε ένα όφελος περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, λιγότερες προμήθειες στην τράπεζα και το κράτος δεν θα δώσει δραχμή παραπάνω από αυτά που έχει προϋπολογίσει. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό δεκτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας αναλυθεί για ποιο λόγο δεν γίνεται».

Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι «στις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου, η διανομή του - πάντα αυτή είναι η ημερομηνία έναρξης- και εμείς με περιέργεια βλέπουμε τι τιμές θα έχουμε στα διυλιστήρια, ώστε να πουληθεί το καύσιμο στους καταναλωτές (…) Μας ενδιαφέρει το καύσιμο να είναι όσο πιο φθηνό και καθαρό γίνεται». Ανάμεσα δε σε άλλα, πρόσθεσε: «Πέρσι υπολογίστηκαν 247 εκατ. ευρώ για το πετρέλαιο, ως επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Δόθηκαν 76 εκατ. λιγότερα. Είχαμε κάνει την πρόβλεψη και πέρσι, ότι αυτό το ποσό, επειδή θα έχουμε μειωμένη κατανάλωση, θα αντιστοιχεί περίπου σε 24 λεπτά, 240 ευρώ τον τόνο, το κυβικό λιγότερο. Άρα και φέτος με τα ίδια χρήματα, αφού περίσσεψαν και 76 εκατομμύρια, θα πρέπει θα μπορεί να το δώσει η πολιτεία και η τιμή να διαμορφωθεί περίπου στα 90 λεπτά με τα σημερινά δεδομένα».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε: «Τα διυλιστήρια αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους καθημερινώς, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω και έτσι ακολουθούν και τα πρατήρια και οι έμποροι στο καύσιμο. Δεν φαίνεται να έχουμε κάτι πολύ σημαντικό στην αγορά που να την επηρεάσει δραματικά και να πάει προς τα πάνω. Ίσως είναι σταθεροποιητικές οι τιμές - αυτές οι διεθνείς τιμές που ακολουθούν τα διυλιστήρια - και ακολουθούν οι έμποροι σε σχέση με τον καταναλωτή και ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε δραματικές καταστάσεις. Αν όμως υιοθετήσει την άποψη μας η πολιτεία, θα έχουμε μια πολύ καλή τιμή για τους καταναλωτές».