Ένα ηφαίστειο που παρέμενε ανενεργό πολλά χρόνια, έξω από την πρωτεύουσα της Ιταλίας, διανύει μία νέα περίοδο... εκρήξεων
Ηφαίστειο έξω από τη Ρώμη, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούσαν πως είχε εξαφανιστεί, άρχισε να δίνει και πάλι σημάδια δραστηριότητας!
Το Κόλι Άλμπανι (Colli Albani) είναι ένα ηφαιστειακό σύμπλεγμα λόφων που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ρώμης. Δεν υπάρχουν ιστορικά αρχεία των εκρήξεων του, γι 'αυτό και πολύ καιρό θεωρούσαν ότι είχε εξαφανιστεί.
Τώρα, οι ερευνητές ανέφεραν στο περιοδικό Geophysical Research Letters της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, πως το Colli Albani υπήρχε πάντα, απλά δεν ξεσπούσε συχνά. Στην πραγματικότητα, εισέρχεται σε μια φάση εκρήξεων κάθε 31.000 χρόνια, το λιγότερο!
Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον ηφαιστειολόγο Φαμπρίτσιο Μάρα (Fabrizio Marra) του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης, έκανε επίγειες παρατηρήσεις και ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα για να παρακολουθήσει την πρόσφατη δραστηριότητα του Colli Albani.
Μια ανάλυση των πετρωμάτων από το ηφαίστειο αποκάλυψε σειρά εκρήξεων του παρελθόντος, με την πιο πρόσφατη πριν από 36.000 χρόνια.
Τώρα, το έδαφος κάτω από το ηφαίστειο έχει φουσκώσει, αυξάνεται κατά 2 χιλιοστά ετησίως, σε σημεία όπου βγαίνει και ατμός. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 200.000 χρόνων, η περιοχή έχει... ψηλώσει κατά 50 μέτρα. Αυτό υποδηλώνει ότι το μάγμα εισέρχεται σε στοές κάτω από το ηφαίστειο.
Μέχρι στιγμής, οι αλλαγές αυτές έχουν εκδηλωθεί σε ένα σμήνος από σεισμούς γύρω από τη Ρώμη, που διήρκεσε από το 1991 έως το 1995. Ένα άλλο σημάδι ήταν ένας μικρός πίδακας ατμού, που εμφανίστηκε σε δρόμο κοντά στο αεροδρόμιο Fiumicino το 2013.
Δεδομένου του κύκλου των 31.000 ετών, το Colli Albani έχει αναμφισβήτητα καθυστερήσει για μια έκρηξη, που όμως δεν θα γίνει ξαφνικά. Είναι πιθανόν να χρειαστούν και άλλα 1.000 χρόνια για να δημιουργηθεί η πίεση που θα προκαλέσει την έκρηξη. Μέχρι τότε, μπορεί να υπάρχουν μικρά σεισμικά φαινόμενα.