Τουλάχιστον οργή προκάλεσε στο Μαξίμου η είδηση της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης των κατηγορούμενων
Τουλάχιστον οργή προκάλεσε στο Μαξίμου η είδηση της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης των κατηγορούμενων για τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Μάλιστα η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων, κάτι που φαίνεται και από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της, που διαβεβαιώνουν ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει καμία παραγραφή. Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών φέρονται έντονα ενοχλημένα από τις κινήσεις της Εισαγγελίας Εφετών αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση αποδίδοντας ακέραιη την ευθύνη για τις σημερινές εξελίξεις στους εισαγγελικούς λειτουργούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.
Μετά από αυτή τη συνομιλία, αποφασίστηκε ο κ. Παρασκευόπουλος να μεταβεί σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.
Παράλληλα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μετέβη χθες το βράδυ στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου και παρέδωσε στην πρόεδρο το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που αφορά στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens.
Η απάντηση της δικαιοσύνης
Το γάντι σήκωσαν αρμόδιες πηγές του Εφετείου, απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στην υπόθεση της Siemens προσθέτοντας ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα δικαιοσύνης – κυβέρνησης. Μάλιστα, αυτή τη φορά, εμμέσως πλην σαφώς, επιρρίπτονται ευθύνες για την αναβολή της δίκης, και στο ίδιο το Δικαστήριο.
Σε ότι αφορά τις μεταφράσεις του ΥΠΕΞ, αρμόδιες πηγές απαντούν πως δεν έγινε «εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήσαμε από ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens, τον Νοέμβριο του 2015, το οποίο ρητά είχαμε ζητήσει με έγγραφο μας από την μεταφραστική υπηρεσία». Όπως επισημαίνουν, η παράδοση έγινε τον Μάιο του 2016 και ενώ η δίκη είχε ξεκινήσει.
Στο κρίσιμο ερώτημα γιατί η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο ενώ δεν είχε διασφαλιστεί η μετάφραση του βουλεύματος οι ίδιες πηγές είπαν πως έγινε προσπάθεια για έγκαιρη επίδοση των κλήσεων στους κατηγορούμενους «ώστε να διακόψουμε τις παραγραφές καθώς ήμασταν βέβαιοι ότι θα απορρίπτονταν τυχόν ενστάσεις των κατηγορουμένων για την επίδοση του μη μεταφρασμένου βουλεύματος». Από προκύπτει αυτή η βεβαιότητα; Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων - δηλαδή το ίδιο δικαστήριο με διαφορετική σύνθεση- σε υπόθεση τρομοκρατίας με κατηγορούμενους Τούρκους, με την υπ´αριθμον 2868/2015 απόφαση του, απέρριψε ανάλογες ενστάσεις με το σκεπτικό ότι δεν χρειάζεται επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος εφόσον οι κατηγορούμενοι έχουν απολογηθεί στην ανάκριση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη απόφαση είχε επικαλεστεί και ο εισαγγελέας της έδρας στην υπόθεση της Siemens όταν πρότεινε την απόρριψη των ενστάσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση.
Πάντως, νομικοί κύκλοι, μετά την αναβολή της υπόθεσης, εκτιμούσαν πως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μονόδρομος αφού ήταν αδύνατο να υπερβεί το τεχνικό αλλά και ουσιαστικό πρόβλημα της μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος η οποία θα επέφερε την ακυρότητα της διαδικασίας.