Δεσμευτική μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ Venture Global και Gastrade για τον FSRU Αλεξανδρούπολης

Δεσμευτική μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ Venture Global και Gastrade για τον FSRU Αλεξανδρούπολης

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας για τη συμφωνία των δύο πλευρών

Την υπογραφή δεσμευτικής μακροχρόνιας συμφωνίας χρήσης τερματικού σταθμού (TUA) με την GASTRADE S.A. ανακοίνωσε σήμερα (18/9) η Venture Global, επιτρέποντας την επαναεριοποίηση και πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τους τερματικούς σταθμούς της Venture Global στη Λουιζιάνα στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Βάσει της συμφωνίας, η Venture Global έχει εξασφαλίσει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) χωρητικότητας επαναεριοποίησης LNG στον νέο τερματικό σταθμό υποδοχής LNG της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από το 2025. Η δέσμευση της Venture Global θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της συνολικής χωρητικότητας του τερματικού σταθμού, δηλαδή περίπου 12 φορτία ετησίως.

Ο νέος τερματικός σταθμός υποδοχής FSRU LNG της Αλεξανδρούπολης και ο «Κάθετος Διάδρομος» θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας μια νέα οδό για την εισαγωγή εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή. Κρίσιμα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ελλάδα έχουν υποστηριχθεί εν μέρει από ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, καθώς και από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του Development Finance Corporation (DFC).

«Η Venture Global είναι ενθουσιασμένη που επεκτείνει τη χωρητικότητα επαναεριοποίησής μας στην Ευρώπη μέσω του νέου τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Venture Global, Mike Sabel. «Αυτή η κίνηση ενισχύει περαιτέρω την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, αυξάνοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού LNG, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της αποστολής και της επαναεριοποίησης LNG. Ως σημαντικό σημείο εισόδου LNG στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αυτή η στρατηγικά σημαντική υποδομή θα είναι καθοριστική για την ικανότητα της περιοχής να διαφοροποιήσει την ενέργειά της και να έχει πρόσβαση σε ασφαλείς και αξιόπιστες προμήθειες ενέργειας. Η Venture Global είναι υπερήφανη που υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες ως στρατηγικός εταίρος με όγκους τόσο από το Plaquemines LNG όσο και από το μελλοντικό CP2 LNG».

Η σημασία του έργου και το σημαντικό επίτευγμα της Gastrade

Η συμπερίληψη της Venture Global LNG, παραγωγού LNG με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως Χρήστη του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την Gastrade και υποστηρίζει τις εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Αποτελεί και μια ξεκάθαρη ένδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι Αμερικάνοι στο έργο.

Όταν ξεκίνησε το Έργο, η δεσμευμένη δυναμικότητα του Τερματικού Σταθμού ήταν 2,5 bcm/έτος επί συνολικής ικανότητας επαναεριοποίησης 5,5 bcm/έτος.
Στα επόμενα χρόνια, η δεσμευμένη δυναμικότητα του Τερματικού Σταθμού έφτασε το 75-80% και τώρα με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας με την αμερικανική εταιρεία για 1,25 bcm/έτος, η δυναμικότητα του Τερματικού Σταθμού έχει ουσιαστικά καλυφθεί.

Ποια είναι η Venture Global

Η Venture Global είναι ένας μακροχρόνιος, χαμηλού κόστους προμηθευτής αμερικανικού LNG, που προέρχεται από φυσικές δεξαμενές πλούσιες σε φυσικό αέριο της Βόρειας Αμερικής. Η πρώτη εγκατάσταση της Venture Global, Calcasieu Pass, ξεκίνησε την παραγωγή LNG τον Ιανουάριο του 2022. Η δεύτερη εγκατάσταση της εταιρείας, Plaquemines LNG, είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή LNG το 2024. Η εταιρεία κατασκευάζει και αναπτύσσει επί του παρόντος πάνω από 74 MTPA ονομαστικής παραγωγικής ικανότητας, για να παρέχει καθαρή, προσιτή ενέργεια στον κόσμο. Η Venture Global αναπτύσσει έργα Συλλογής και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα (CCS) σε καθεμία από τις εγκαταστάσεις LNG της.