Δημοσκόπηση ALPHA: Προβάδισμα 10 μονάδων της ΝΔ επί του ΠΑΣΟΚ – Τέταρτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ALPHA: Προβάδισμα 10 μονάδων της ΝΔ επί του ΠΑΣΟΚ – Τέταρτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ποιον προτιμούν οι πολίτες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ποιον για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει η δημοσκόπηση της Alco για τον ALPHA, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα για τις εσωκομματικές διαδικασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7% με άνετο προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων αν και πεσμένη από το 28,3% των ευρωεκλογών. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει δεύτερο ανεβάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές συγκεντρώνοντας 13,2%. Τρίτο κόμμα η Ελληνική Λύση με 9,9%, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,1% και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,7%, Νίκη με 3,8%, Φωνή Λογικής με 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,3%, ΜέΡΑ25 με 2% και Νέα Αριστερά με 1,2%.

Στο ερώτημα ποιον θέλουν για νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι συμμετέχοντες απαντούν δείχνοντας το δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα για β' γύρο, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» το ζευγάρι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 28,7%, ο Χάρης Δούκας δεύτερος με 23,1%, η Άννα Διαμαντοπούλου τρίτη με 17,2%, ο Παύλος Γερουλάνος τέταρτος με 9,4% και ακολουθούν οι Μιχάλης Κατρίνης με 4,4% και Νάντια Γιαννακοπούλου με 3,3%. Αναποφάσιστο δηλώνει ποσοστό της τάξης του 13,7%.

Στα πιθανά δίδυμα του β΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την Alco σε αναμέτρηση Ανδρουλάκη με Δούκα κερδίζει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 43,8% έναντι 33,1% του δημάρχου Αθηναίων με αναποφάσιστους το 23,1%. Στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου και πάλι κερδισμένος με 44% εμφανίζεται ο κ. Ανδρουλάκης έναντι 31,4% της αντιπάλου του. Αναποφάσιστο δηλώνει το 24,6%. Τέλος, στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Γερουλάνου και πάλι κερδίζει ο νυν προεδρος του ΠΑΣΟΚ με 46,8% έναντι 27,7% του αντιπάλου του και αναποφάσιστους το 25,5%.

Στο ερώτημα ποια θέση παίρνουν στην αντιπαράθεση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ένας στους δύο (49%) από το γενικό σύνολο εκτιμά, ότι ήταν σωστή η απόφαση της ΚΕ του κόμματος να αποδεχθεί την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη, έναντι 25% που τη θεωρεί λανθασμένη και 26% που δεν απαντούν. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο απόλυτος διχασμόςμ καθώς το 45% θεωρεί ότι ήταν σωστή και ακριβώς το ίδιο ποσοστό (45%) θεωρεί λάθος την καθαίρεση ΚΑσσελάκη. Το 10% δεν απαντά.

Στο ερώτημα με ποιον πρόεδρο θα τα πήγαινε καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολο των ψηφοφόρων με αυθμόρμητες απαντήσεις το 11% εκτιμά ότι με τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 10% ο Στέφανος Κασσελάκης και αμέσως μετά οι Σωκράτης Φάμελλος με 6% και Παύλος Πολάκης 6%.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, το σκηνικό αλλάζει. Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται πιο πιθανό να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος από το 31% των ερωτηθέντων. Το 15% εκτιμά, ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το 9% επιλέγει Φάμελλο, το 7% Νίκο Παππά και το 6% τον Παύλο Πολάκη.