Συνέντευξη με τον καθηγητή Θεόδωρο Πανάγο: Οι προοπτικές των σπουδών στην ενέργεια

Συνέντευξη με τον καθηγητή Θεόδωρο Πανάγο: Οι προοπτικές των σπουδών στην ενέργεια

Συνέντευξη στο energypress παραχώρησε ο καθηγητής του μεταπτυχιακού προγράμματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), κ. Θεόδωρος Πανάγος, σχετικά με τη σημασία των ενεργειακών σπουδών μέσα στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κύριε Καθηγητά, ποια είναι η σημασία των σπουδών στον τομέα της ενέργειας στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον;

Οι σπουδές στον τομέα της ενέργειας που απασχολεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και διαρκώς εξελίσσεται, είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικές. Ο ενεργειακός -ένας κατεξοχήν διεπιστημονικός- τομέας, βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες στο επίκεντρο των παγκόσμιων προκλήσεων, τόσο από τη σκοπιά του δικαίου, της γεωπολιτικής, της ρύθμισης, των διεθνών σχέσεων, της οικονομίας, όσο και του περιβάλλοντος, ζητήματα τα οποία συντέμνονται και αλληλοεπιδρούν. Χρειαζόμαστε πλέον επαγγελματίες με εξειδικευμένες γνώσεις που να μπορούν να κατανοήσουν και να διαχειριστούν αυτά τα πολύπλοκα ζητήματα.

Πώς ανταποκρίνεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος σε αυτή την ανάγκη;

Πρώτα απ΄όλα πρέπει να σημειώσουμε ότι είμαστε το πρώτο Πανεπιστήμιο που πρόσφερε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της ενέργειας, προσανατολισμένες στις ενεργειακές αγορές. Το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα «MSc in Energy Law, Business, Regulation and Policy» προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στον τομέα της ενέργειας. Συνδυάζουμε νομικά, οικονομικά, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά στοιχεία για να προετοιμάσουμε τους φοιτητές μας για τις πραγματικές προκλήσεις του κλάδου που θα τους είναι και χρήσιμες στην επαγγελματική και επιστημονική τους σταδιοδρομία.

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μια ευρεία «γκάμα» από πτυχιούχους, όπως Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς και Μηχανικούς. Είναι ιδανικό, για όσους επιθυμούν να αναλάβουν θέση και να εξελιχθούν σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, ενεργειακές επιχειρήσεις, νομικά γραφεία, ρυθμιστικές αρχές και δημόσιες υπηρεσίες που ασχολούνται με ενεργειακά θέματα.

Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του προγράμματος;

Πρώτα απ΄όλα, η διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία προσφέρει μια σφαιρική κατανόηση του ενεργειακού τομέα. Στην συνέχεια, η έμφαση στις σύγχρονες προκλήσεις και τις λύσεις τους. Ακολούθως, η διδασκαλία από διεθνείς ακαδημαϊκούς και η αποκλειστική χρήση της αγγλικής γλώσσας, που προετοιμάζει τους φοιτητές για διεθνή καριέρα. Επιπλέον, οι σπουδές είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις ανάγκες των επαγγελματιών που επιθυμούν να εξελίξουν την καριέρα τους, καθώς τα μαθήματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα, επιτρέποντας στους φοιτητές να συνδυάσουν σπουδές και εργασία. Παράλληλα, η εξ αποστάσεως δυνατότητα παρακολούθησης του εν λόγω μεταπτυχιακού προγράμματος δεν υποχρεώνει τους συμμετέχοντες να μετακινηθούν από τη βάση τους, εξοικονομώντας ουσιαστικό χρόνο αλλά και κόστος για τους ίδιους.

Πώς διαφοροποιείται αυτό το πρόγραμμα από άλλα παρόμοια;

Το πρόγραμμά μας ξεχωρίζει για την ευελιξία του, την διεπιστημονικότητά του και την ευρεία εφαρμογή του σε πολλούς τομείς. Επιπλέον, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση διαφορών στον ενεργειακό τομέα, ένα κρίσιμο ζήτημα στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Διαθέτουμε ένα διεθνές faculty με καθηγητές από κορυφαία πανεπιστήμια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κάτι που εξασφαλίζει στους φοιτητές μας μια πραγματικά πολυδιάστατη και παγκόσμια προοπτική στον τομέα της ενέργειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κατανόηση των σύγχρονων ενεργειακών προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεχωρίζει καθώς είναι προσανατολισμένο στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, ήτοι προσφέρει στους συμμετέχοντες τόσο το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και πρακτική γνώση και εμπειρία, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι απόφοιτοι είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και προκλήσεις της εν λόγω αγοράς.

Πως αναπτύσσεται η σύνδεση του προγράμματος με την πράξη;

Το πρόγραμμά μας έχει επικυρώσει την άμεση σύνδεσή του με την πράξη. Έχουμε αναπτύξει μνημόνια συνεργασίας με βασικούς φορείς της αγοράς, όπως μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Αυτές οι συνεργασίες επιτρέπουν στους φοιτητές μας να αποκτούν πρακτική εμπειρία και να συμμετέχουν σε πραγματικά έργα που υλοποιούνται σε συνεργασία με αυτούς τους φορείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε πραγματικές συνθήκες.

Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα του προγράμματος και πως συνδυάζεται με άλλες εκδηλώσεις;

Το σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι η ευελιξία που προσφέρει. Τα μαθήματα διεξάγονται τα Σαββατοκύριακα, κάτι που επιτρέπει στους φοιτητές να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ σπουδάζουν. Αυτός ο συνδυασμός σπουδών και επαγγελματικής εμπειρίας είναι ιδανικός για επαγγελματίες που επιθυμούν να εξελίξουν την καριέρα τους, χωρίς να διακόψουν την εργασία τους. Επιπλέον, διοργανώνουμε μηνιαία διαδικτυακά webinars με τον τίτλο «IHU Lectures», ανοιχτά στο ευρύ κοινό, όπου καλύπτουμε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις μας, από όπου και αν βρίσκονται. Αυτό επιτρέπει στους φοιτητές μας, αλλά και στο ευρύ κοινό, να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για τα θέματα της επικαιρότητας και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους με τις τελευταίες εξελίξεις. Με την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας, τη διεθνή προοπτική, τις στενές σχέσεις με την αγορά εργασίας, την ευελιξία και τις συνεχείς ενημερώσεις μέσω των IHU Lectures, το MSc μας προσφέρει ένα μοναδικό και ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό πακέτο που εφοδιάζει τους φοιτητές μας με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για μια επιτυχημένη καριέρα στον ενεργειακό τομέα.

Πώς διασφαλίζετε την ποιότητα του προγράμματος;

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το πρόγραμμα σπουδών μας είναι το πρώτο πιστοποιημένο από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) στον τομέα του. Αυτή η πιστοποίηση επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα και τα ακαδημαϊκά πρότυπα του προγράμματός μας. Είναι μια σημαντική αναγνώριση που εγγυάται στους φοιτητές μας ότι λαμβάνουν εκπαίδευση που πληροί τα υψηλότερα εθνικά πρότυπα.

Ποιες είναι οι προοπτικές απασχόλησης για τους αποφοίτους;

Οι απόφοιτοί μας έχουν εξαιρετικές προοπτικές. Μπορούν να εργαστούν σε ενεργειακές εταιρείες, συμβουλευτικές επιχειρήσεις, νομικά γραφεία, ρυθμιστικές αρχές, διεθνείς οργανισμούς και κυβερνητικούς φορείς. Η εξειδίκευσή τους είναι πολύτιμη σε έναν τομέα που συνεχώς εξελίσσεται και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Η στατιστική μάς λέει ότι πάνω από 80% των φοιτητών μας είτε βρίσκουν εργασία είτε συνεχίζουν την εργασίας τους με προοπτικές ανέλιξης. Μα απλά λόγια, οι φοιτητές μας δεν απολαμβάνουν μόνο ενός σημαντικού ακαδημαϊκού τίτλου, αλλά είναι και εφοδιασμένοι με ισχυρές γνώσεις και εμπειρία.

Τέλος, τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να κάνει αίτηση για το πρόγραμμα;

Θα έλεγα ότι αυτό το πρόγραμμα είναι μια επένδυση στο μέλλον. Ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων και χρειάζεται εξειδικευμένους επαγγελματίες. Το MSc μας προσφέρει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και το δίκτυο που χρειάζεστε για να πρωταγωνιστήσετε σε αυτόν τον συναρπαστικό και κρίσιμο τομέα.

Σημαντικές Πληροφορίες

•    Τέλη Φοίτησης: 3.000 ευρώ
•    Έναρξη Μαθημάτων:  Τέλη Οκτωβρίου 2024

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΠΜΣ: https://www.ihu.gr/ucips/postgraduate-programmes/energylaw

Για ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία και τους Συνεργάτες του προγράμματος στο email: [email protected]  ή στο τηλέφωνο: 2310 807 564/-523.